Dr. Ionela Dăneț a oferit răspunsuri la întrebările de activitatea din spital: ”medicii nu întreabă de facilități, ci de salariu!”

La cea de-a doua dezbatere publică a Strategiei de Dezvoltare Locală Durabilă a municipiului pentru perioada 2020-2023 a fost prezentă și dr. Ionela Dăneț, managerul Spitalului Curtea de Argeș. Așa cum era de anticipat, un capitol din prezentare a fost dedicat domeniului ”sănătate”, iar ”ținta” principală a fost unitatea spitalicească din municipiu. S-a ridicat problema lipsei medicilor, s-a sugerat că nu ar veni să profeseze aici pentru că nu au locuințe de serviciu, s-a menționat și lipsa aparaturii performante din spital, în special a tomografului, s.a.m.d.

Răspunsurile la aceste întrebări adresate direct sau indirect, le-a dat managerul Ionela Dăneț: ”multe din datele prezentate astăzi (n.red. în schița strategiei) sunt depășite, spitalul are acum 35 medici specialiști. Într-adevăr, Consiliul Local ne-a ajutat întotdeauna, este vorba de plata întreținerii și alte costuri ale unor lucrări. Numărul pacienților tratați este de aproximativ 600 persoane/lună, un calcul duce la o cifră de circa 8.000 bolnavi pe an, aici corespund datele. Niciun copil nu plătește serviciile medicale pentru că sunt asigurați până la 18 ani și după vârsta majoratului dacă își continuă studiile. Salariile medicilor au crescut este adevărat, dar asta pentru că s-a mărit grila de salarizare pe țară. Însă, cel mai mare salariu primit la Spitalul Municipal Curtea de Argeș este cel al unui medic primar, 4.470 lei/lună și asta în condițiile în care este medic primar și cu o vechime de 30 ani.

Primăria Curtea de Argeș s-a implicat în asigurarea unor locuințe pentru medici, proiectul este deja în derulare, dar vreau să vă spun că niciun medic nu a dat telefon să spună că nu vine la Curtea de Argeș pentru că nu are locuință. Nu acesta este motivul principal, ci diferența de salarii între spitale. Preocuparea conducerii spitalului municipal a fost de diversificare a serviciilor, dar și aici ne lovim de rezistența Ministerului Sănătății, care dă extraordinar de greu aprobarea pentru înființarea de mici specialități sau cabinete în Ambulatoriu, pentru specialități care ar fi utile, să nu mai meargă pacienții la Pitești sau București. Pentru un cabinet de Neurochirurgie în Ambulator, de doi ani negociez cu Ministerul Sănătății să-l înființăm și este un medic venit de la București, dar nu putem deschide cabinetul fără aprobări. Acestea sunt problemele!

Medici vin foarte greu, iar primul lucru pe care-l întreabă este legat de salariu, iar noi nu putem să negociem salariul pentru că este o grilă stabilită la nivel național. De asemenea, solicitarea pentru aparatură performantă a fost făcută către Ministerul Sănătății, pentru că nu poate să-și permită Consiliul Local să cumpere un tomograf , este apanajul Ministerului Sănătății. Solicitarea către Ministerul Sănătății este făcută anual, în ultimii 4 ani pentru aparate de radiologie performante și tomograf !”

La întrebarea din sală ”cât de mult costă un tomograf?”, răspunsul a venit tot din sală: 1.500.000 E!

S-ar putea sa iti mai placa

0 comentarii

Leave a Reply

By