Salvatorii montani din Savoia vin în Munţii Făgăraş la un antrenament comun

În cadrul colaborarii dintre judetul Arges si departamentul Savoia, in perioada 10-14 decembrie, o delegatie din partea SDIS-73 Salvamont Savoia, va participa impreuna cu Salvamont Arges la un antrenament comun cu tema “Comandament/management la accidentul montan/avalansa”, fiind a treia manifestare de acest fel. La aplicatie, impreuna cu cei 23 de salvamontisti din Arges si Savoia, vor fi prezenti si 28 salvatori montani din judetele Alba, Arad, Bacau, Bihor, Brasov, Gorj, Hunedoara, Maramures, Neamt si Sibiu, intrucat schimbul de experienta cu colegii francezi, este o ocazie care trebuie fructificata la nivel national, pentru ridicarea nivelului de pregatire pentru interventiile de iarna.

Antrenamentul se va desfasura la baza de salvare montana Cota 2000 Transfagarasan si va avea ca teme:

o interventia la avalansa;

o interventia in abrupt pe timp de iarna;

o interventia cu caini de avalansa (judetele Bihor, Hunedoara si Neamt vor veni cu caini in pregatire, iar Alba, Bacau si iarasi Neamt, pentru antrenamente);

o pregatire teoretica privitoare la organizarea completa a interventiei la accidentul montan/avalansa, cu problematica comuna si specifica.

          Delegatia franceza este compusa din:

o cpt. Fabien Desmartin –  comandant al sectiunii Salvamont din cadrul SDIS 73 Savoia;

o lt. Jean Louis Eberhart – consilier tehnic al sectiunii Salvamont din cadrul SDIS 73 Savoia;

o plt. maj. Jordy Mege – consilier tehnic pentru caini de avalansa.

 

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la stația meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărășan, este de 83 centimetri, iar riscul de avalanșă este de gradul 3 (însemnat) la altitudini de peste 1600 metri si gradul 1  (redus) sub această altitudine. In continuare, toate traseele montane din judeţul Argeş, sunt și vor rămâne închise. Pe versanti, sunt zone intinse unde zapada proaspata s-a depus in placi de vant de pana la 30 de centimetri, peste stratul existent deja, inghetat, existand toate conditiile alunecarii cu usurinta si aparitia de avalanse insemnate cantitativ.

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeana, este să nu incerce să urce pe traseele inchise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul National Salvamont, formând 0SALVAMONT. Deasemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, tinand cont ca la ora 17 este deja intuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvata, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

 

You may also like

0 comments

By