A fost semnat proiectul de finanțare pentru restaurarea Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș

In ziua de cinstire a Sfintei Mucenițe Filoteia, dar și în anul când Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a aniversat 500 de ani de existență a Catedralei Arhiepiscopale, la Curtea de Argeș a fost semnat contractul de finanțare a proiectului european intitulat „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, a zidului incintă, a reţelelor exterioare şi punct de informare”.
Evenimentul s-a desfășurat în sala Manole din incinta Palatului Arhiepiscopal, documentul oficial fiind semnat de către Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și domnul ing. dr. Liviu Mușat – directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
După acest moment cei prezenți au vizitat Palatul Arhiepiscopal.
Importanța deosebită arhitecturală și istorică a acestui ansamblu impune cu necesitate consolidarea, reabilitarea și refuncționalizarea lui. Implementarea proiectului are în vedere valorificarea durabilă a unei capodopere a arhitecturii medievale – ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab, precum și restaurarea Palatului Arhiepiscopal și a paraclisului, ambele construite în timpul regelui Carol I. De asemenea vor intra în acest proiect de restaurare și reabilitare clădirile anexe, biserica de lemn cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului strămutată din satul Palanga și zidul de incintă. Pentru pelerinii veniți să viziteze Eparhia Argeșului și Muscelului se va construi un punct de informare turistică.
Proiectul are o valoare totală de 5.000.000 euro , cofinanţarea în valoare de 2 % fiind achitată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.
Termenul de execuţie al lucrărilor prevăzut în proiect este de 39 de luni. Proiectul v-a fi implementat începând de astăzi odată cu semnarea contractului de finanțare.

Foto: Ovidiu Marian Vlăsceanu

You may also like

0 comments

By