Cazul polițistului pedofil scoate la iveală derapajele din sistem

Imaginile cu bărbatul care a agresat în lift doi copii minori au stârnit repulsie în rândul oamenilor, și asta pe bună dreptate. La scurt timp, polițiștii l-au identificat pe agresor și după cercetări s-a stabilit că nu este la primul caz de acest gen: acuzaţiile se vor extinde zilele următoare deoarece anchetatorii au informaţii că acesta este autorul unui viol asupra unei minore, produs în urmă cu şase ani. În plus, bărbatul ar mai fi şi autorul unor perversiuni sexuale împotriva unei minore în anul 2009. Anchetatorii au ajuns la aceste concluzii după ce au identificat ADN-ul poliţistului în urmele de spermă colectate de pe vestimentaţia victimelor.

Mai grav este că bărbatul din imagini este polițist la Brigada Rutieră din București! Cum a trecut acest om testele psihologice înainte să intre în sistem și cum le-a trecut pe cele ulterioare sunt întrebările la care se gândește orice cetățean ce vrea să aibă o societate <<sigură și de încredere>>. Regretabil este că a fost nevoie de un asemenea caz ca să iasă la iveală derajapele de genul acesta, care sunt de ani de zile în sistem.

Astăzi, potrivit adevărul.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat că sistemul actual de verificare a poliţiştilor este total depăşit, de aceea trebuie iniţiată o reformă. „Cazul nu trebuie tratat superficial. Nu toţi poliţiştii trebuie blamaţi. Derapaje au loc în poliţiile din întreaga lume. Sistemul actual nu are pârghii suficiente de verificare, testare şi cunoaştere a angajaţilor. Au fost numeroase derapaje, de aceea este nevoie de o reformă adevărată, dar rămâne de văzut dacă se va face cu aceeaşi oameni“, a spus Dajbog.

Agentul acuzat de pedofilie a recunoscut faptele şi le-a mărturisit anchetatorilor că de mulţi ani îi plac copiii. Liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, spune că foarte mulţi dintre şefii acestuia trebuie să îşi dea demisia.

„Un test psihologic nu poate să redea foarte clar că eşti pedofil, dar comportamentul lui, el fiind şofer la unii şefi, de câţiva ani de zile, trebuia să dea cuiva de gândit. Eu cred că în urma anchetei foarte mulţi din şefii lui trebuie să-şi dea demisia”, a spus Surugiu la intrarea în sediul Poliţiei Capitalei. El a arătat că o testare psihologică anuală a poliţiştilor ar fi suficientă, dacă aceasta ar fi făcută corespunzător.

Eugen Stan (47 de ani), agentul de poliţie suspectat de pedofilie, este şoferul comisarului Rene Emanuel Vornicu, şef de birou în cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră. Înainte de a fi şofer, Eugen Stan a lucrat în stradă, ca agent de circulaţie. Potrivit anchetatorilor, suspectul are o fiică. El şi lucrează în Poliţie din 2010, anterior acesta fiind jandarm. Potrivit surselor din Poliţie, suspectul nu a ieşit niciodată în evidenţă cu un anumit comportament care să dea de bănuit, au mai transmis cei de la adevărul.ro.

Ca orice cetățean, cu toții așteptăm aceste evaluări psihologice, în condițiile în care derapaje se găsesc în sistem de mulți ani și a venit timpul să se ia măsuri. Uniforma sau protecția unei funcții în cadrul sistemului nu trebuie să ofere nimănui putere deplină fără niciul fel de răspundere!

 

You may also like

0 comments

By