Argeș: numărul total de cazuri de cancer în 2017 a fost de 18.072, în creștere față de anul 2016 cu 616 cazuri

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arges marcheaza în februarie 2018 – ”Luna Națională de prevenire a cancerului”.
Scopul campaniei Luna Națională de prevenire a cancerului 2018 este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva
cancerului.
Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, 4 februarie 2018, explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului.
Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților.
Impactul cancerului în sănătatea publică
Cancerul este una din cauzele majore de morbiditate și mortalitate pe plan mondial, cu aproximativ 14 milioane cazuri noi în anul 2012.
Se preconizează ca numărul cazurilor noi să crească cu aproape 70% în următoarele 2 decenii.

În prezent pot fi prevenite 30–50% din cancere. Aceasta se poate realiza prin evitarea factorilor de risc și implementarea strategiilor de prevenire bazate pe dovezi. Povara prin cancer poate fi redusă și prin depistarea precoce a cancerului și managementul pacienților cu cancer.
Multe cancere au o șansă mare de vindecare dacă sunt diagnosticate din timp și sunt tratate adecvat.
Modificarea si evitarea factorilor de risc
Modificarea si evitarea factorilor cheie de risc poate reduce semnificativ povara prin cancer.
Acești factori de risc includ:
*Consum de tutun
* Greutate corporală crescută sau obezitate
* Alimentație nesănătoasă cu aport scăzut de fructe și vegetale
* Inactivitate fizică
* Consum de alcool
* Infecție HPV cu transmitere sexuală
* Infecții hepatitice sau alte infecții carcinogenice
* Radiații ionizante și ultraviolete
* Poluare urbană a aerului
Respectarea strategiilor preventive
Pentru a preveni cancerul, oamenii pot:
* să folosească metodele de evitare a factorilor de risc menționați;
* să se vaccineze împotriva HPV și HBV;
* să controleze riscurile ocupaționale;
* să reducă expunerea la radiațiile ultraviolete;
* să reducă expunerea la radiațiile ionizante (ocupațional sau imagistica în scop diagnostic).
Vaccinarea împotriva HPV și HBV poate preveni 1 milion cazuri de cancer, în fiecare
an.

Screeningul

Screeningul urmărește să identifice persoanele aparent sănătoase, cu anormalități sugestive pentru un anume tip de cancer sau pre-cancer,urmat de diagnostic și tratament prompt. În general, un program de screening este o intervenție de sănătate publică mult mai complexă decât diagnosticul precoce.
La nivel national, inclusiv in judetul Arges, Ministerul Sanatatii a initiat si finanteaza Programul de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, la femeile din grupa de varsta 25-64 ani. Din anul 2012 pana in prezent in judetul Arges au fost testate prin metoda citologica Babes-
Papanicolau 9748 de femei din grupal tinta, din care rezultate pozitive au fost 459, aceste persoane fiind indrumate spre alte investigatii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului.

In anul 2012 România se situa în Europa, după cum urmează:
– la bărbaţi: locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar; locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic.
– la femei: locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar.

– la ambele sexe:
locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale si faringian; locul 5 la incidenţa cancerului laringian şi locul 6 la incidenţa cancerului hepatic.
In judetul Arges numarul total de cazuri de cancer in 2017 a fost de 18072, in crestere fata de anul 2016 cu 616 cazuri.
Dupa localizarea tumorala primele locuri sunt ocupate de cancerul de colon, cancerul de san, plamani, col si corp uterin, prostata, leucemii.
De Ziua Internațională împotriva cancerului la copii, 15 februarie 2018, se aminteste decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să solicite guvernelor să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale, pentru a asigura tratament și
îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer.
Scopul Campaniei este “Acces universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu cancer”. Mesajul-cheie este “Copiii merită ce este mai BUN!”.
În România, Campania “Luna Națională de Prevenire a Cancerului” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Împreună pentru un viitor mai bun.
Să facem mai mult. Să ne pese mai mult.

Direcția de Sănătate Publică Argeș

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: doctorulzilei.ro

You may also like

0 comments

By