De astăzi se pot cere banii pentru cadastrarea gratuită: în Argeş, 30 de primării au semnat contracte cu ANCPI în valoare de 1.731.474 lei

În judeţul nostru au fost semnate contracte cu OCPI pentru 29.289 imobile şi 39.304,96 ha. Conform datelor furnizate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte sunt: Băiculeşti, Bălileşti, Bârla, Bascov, Boţeşti, Bradu, Budeasa, Buzoeşti, Corbi, Godeni, Hărşeşti, Leordeni, Lereşti, Mărăcineni, Merişani, Moşoaia, Poienarii, de Muscel, Popeşti, Priboieni, Râca, Rociu, Schitu Goleşti, Slobozia, Ştefan cel Mare, Stolnici, Suseni, Teiu, Ţiţeşti şi Vlădeşti.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Romania anunţă că de azi primarii pot cere bani pentru realizarea cadastrului gratuit: Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliară a alocat pentru acest an un buget de peste 400 mil. lei, prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF), al cărui obiectiv este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din Romania in sistemul integrat de cadastru si carte funciara.
În anul 2018 ANCPI si-a propus sa inregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile, iar pana in 2020 sa inregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subventiilor platite din fonduri europene.
Potrivit capital.ro, modificările aduse legilor în vigoare prevăd majorarea sumei de 60 de lei/imobil, decontată în prezent de ANCPI. Concret, suma decontată creşte proporţional cu gradul de dificultate al lucrării (ex. zone de munte, deal, etc), putând ajunge până la 132 de lei/imobil în zonele mai greu accesibile. La multe licitaţii organizate anul trecut de primarii din localităţile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finanţare încheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.

Anul acesta, fiecare primărie poate primi 155.000 de lei pentru lucrări de cadastru în cadrul PNCCF, buget crescut faţă de 150.000 lei, cât era în 2017, sau 135.000 de lei, în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de la Comisia Europeană.

ANCPI şi-a propus să înregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile doar în 2018, iar până în 2020, să înregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subvenţiilor plătite din fonduri europene, a declarat pentru Capital Radu Codruţ Ștefănescu, preşedintele director-general al agenţiei. 

foto: economica. net

You may also like

0 comments

By