Noutățile anului școlar 2018 – 2019

Potrivit statisticilor Ministerului Educatiei Nationale (MEN), numarul elevilor inscrisi in anul scolar 2018/2019 este de aproximativ 2,9 milioane.
 
„Date statistice cu un grad mai mare de acuratete privind elevii inmatriculati in noul an scolar vor fi disponibile dupa data de 1 octombrie”, au declarat reprezentantii MEN.
Structura anului scolar 2018 – 2019
 
Structura anului scolar – 34 de saptamani de scoala, 168 de zile lucratoare
 
Elevii vor merge la cursuri 168 de zile lucratoare. Structura anului scolar arata ca vor fi 34 de saptamani de cursuri, organizate in doua semestre. 
 
Structura anului scolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) si semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019), anunta Ministerul Educatiei.

Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, in data de 7 iunie 2019.
Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel: vacanta de iarna (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanta intersemestriala (2 – 10 februarie 2019), vacanta de primavara (20 aprilie – 5 mai 2019) si vacanta de vara (15 iunie – 15 septembrie 2019). 
Suplimentar, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor avea vacanta si in saptamana 27 octombrie – 4 noiembrie 2018.
Programul national „Scoala altfel” are o durata de 5 zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si poate fi derulat in perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificari ce ramane la decizia scolilor. 
„Desfasurarea programului «Scoala altfel» nu coincide cu perioada alocata sustinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare, cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului. Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, in general, in perioada vacantei de primavara, potrivit unui calendar specific”, precizeaza ministerul.
Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internationala a educatiei si ziua de 5 iunie – Ziua invatatorului, in masura in care, prin contractul colectiv de munca aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucratoare.
In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climatice si de specificul zonei si al scolii, inspectoratele scolare judetene pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar. Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura parcurgerea integrala a programelor scolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situatii obiective de urgenta (intemperii, epidemii, calamitati naturale) nu se poate realiza in perioada vacantelor scolare.
Cand sunt examenele
Bacalaureat 2019
O alta modificare in educatie anul acesta este ca, spre deosebire de examenul de Bacalaureat 2018, probele de competente de la Bacalaureat 2019 nu se mai dau in iarna, in timpul anului scolar, ci se revine la sistemul vechi – vor fi primele examinari in cadrul sesiunii din vara.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019 va incepe la 3 iunie cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A).
Proba va continua in data de 4 iunie si va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (5 – 6 iunie).
In zilele de 7, 10 si 11 iunie este programata evaluarea competentelor digitale (proba D), iar in 12 – 13 iunie se vor evalua competentele lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C). Candidatii de alta confesiune decat cea ortodoxa, care sarbatoresc Rusaliile in data de 10 iunie, pot fi programati pentru sustinerea probei D in zilele de 7 si 11 iunie.
Prima proba scrisa – Limba si literatura romana – Ea) – va avea loc pe 1 iulie. Proba la Limba si literatura materna – Eb)- este programata pe 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului pe 3 iulie. Ultima proba scrisa – cea la alegere a profilului si specializarii – proba Ed) – se va desfasura pe 4 iulie.
Afisarea primelor rezultate este programata pentru data de 8 iulie (pana la ora 12:00) si va fi urmata de depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00). intre 9 si 12 iulie vor fi solutionate contestatiile, in timp ce afisarea rezultatelor finale este prevazuta pentru data de 13 iulie.
Inscrierile pentru sustinerea examenului in prima sesiune se fac in saptamana 27 – 31 mai 2019.
Cursurile pentru clasele a XII-a si a XIII-a se incheie vineri, 31 mai.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 are urmatorul calendar:
15 – 19 iulie – inscrierea candidatilor;
26 iulie – inscrierea candidatilor care au promovat examenele de corigente;
21 august – limba si literatura romana – proba Ea) – proba scrisa;
22 august – limba si literatura materna – proba Eb) – proba scrisa;
23 august – proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisa;
26 august – proba la alegere a profilului si specializarii – proba Ed) – proba scrisa.
Potrivit portalinvatamant.ro pe 27 si 28 august va avea loc proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A, pe 29 august evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B, 30 august si 2 septembrie – evaluarea competentelor digitale – proba D, iar pe 2 – 3 septembrie evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C.
In data de 3 septembrie va avea loc afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12.00) si depunerea contestatiilor (orele 12.00 – 16.00).
Rezultatele finale, dupa rezolvarea contestatiilor la a doua sesiune de bacalaureat 2019, vor fi afisate pe 7 septembrie.
Evaluarea Nationala 2019
Prima proba scrisa la Evaluarea Nationala, cea la limba si literatura romana, va avea loc in data de 18 iunie 2019.
Urmatoarea proba scrisa, la matematica, se va desfasura in data de 20 iunie, iar ultima (limba si literatura materna – pentru elevii care au studiat aceasta disciplina) este programata in data de 21 iunie.
Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 25 iunie (pana la ora 12:00), procedura urmata de inregistrarea contestatiilor. Examenul se va incheia pe 29 iunie, cu afisarea rezultatelor finale de la evaluarea nationala 2019.
Scoli fara autorizatie
Din datele statistice existente in acest moment la nivelul Ministerului Educatiei Nationale, la nivel national, 20 la suta dintre unitatile scolare nu au autorizatie sanitara de functionare. 
„Din totalul spatiilor, circa 19.000, in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamant preuniversitar de stat, circa 80% detin autorizatie sanitara de functionare, in timp ce 20 % dintre acestea sunt in curs de autorizare sau nu detin autorizatie de functionare”, au mai spus reprezentantii MEN.
Din datele statistice existente in acest moment la nivelul Ministerului Educatiei Nationale, la nivel national, 20 la suta dintre unitatile scolare nu au autorizatie sanitara de functionare. 
„Din totalul spatiilor, circa 19.000, in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamant preuniversitar de stat, circa 80% detin autorizatie sanitara de functionare, in timp ce 20 % dintre acestea sunt in curs de autorizare sau nu detin autorizatie de functionare”, au mai spus reprezentantii MEN.

You may also like

0 comments

By