Spectacolul ”Celebrăm România” văzut prin ochii unui spectator

”Miresme de unire la ceas de centenar

Pătrundem în linişte, copii şi adulţi, tineri şi mai cu experienţă de viaţă, în sala de spectacole, destul de încăpătoare (400 de locuri), a Centrului de Cultură şi Arte “George Topîrceanu” din Curtea de Argeş. Scaunele se ocupă cu repeziciune, oamenii bucurându-se de căldura din încăpere, după ce au simţit frigul aspru de afară, care te obligă să cauţi un adăpost călduţ şi primitor. Prietenii noştri sunt deja acolo, în al doilea rând de scaune. Ne aşezăm şi noi în spatele lor, aşteptând împreună începerea spectacolului omagial: „Celebrăm România!” Privim în jur şi observăm, ici-colo, mai multe persoane îmbrăcate în costume naţionale splendide, o imagine sublimă ce trezeşte în noi zvon şi iz de sărbătoare. Startul spectacolului a fost dat de dl. Cristian Mitrofan, directorul Casei de cultură, care a rostit o alocuţiune cu ocazia Centenarului Marii Uniri. A urmat solista de muzică populară, Ileana Machidon, care ne-a urat bun-venit şi ne-a prezentat programul spectacolului omagial.

Deodată, membrii corurilor Orfeu şi “Profesor Gelu Ciuculescu” al Şcolii Gimnaziale Basarab I au început să intoneze imnul “Deşteaptă-te române!” Toţi spectatorii s-au ridicat în picioare şi au cântat împreună cu cei de pe scenă. Zeci de suflete gândeau la fel şi cântau la fel. O emoţie puternică a cuprins întreaga sală. Când scena s-a golit, iar spectatorii s-au aşezat la locurile lor, a apărut Ansamblul folcloric „Argeșul”, care a prezentat mai multe suite de dansuri din diverse regiuni ale ţării.

Îi priveam cu satisfacţie şi sinceră admiraţie. Eram impresionată de costumele româneşti specifice fiecărei regiuni, de ritmul alert şi sigur al dansatorilor, de plăcerea şi zâmbetul de pe chipurile frumoase şi îmbujorate ale fetelor, de veselia din ochii băieţilor care învârteau fetele cu o siguranţă de netăgăduit. Dansau cu atâta uşurinţă de parcă abia atingeau scena. Deşi dansurile păreau diferite de la o regiune la alta, regăseam în jocul paşilor asemănări vizibile. Dansurile populare româneşti sunt o tradiţie ce se păstrează încă din cele mai vechi timpuri în mai toate zonele ţării.

Privind paşii, motivele costumelor, mi-am dat seama că unirea românilor a existat înainte de a deveni oficială. Iată! Paşii sunt aproape asemănători, ritmul, veselia, emoţia, motivele de pe iile fetelor şi cămăşile băieţilor sunt mărturii ale unei uniri existente în fapt înainte de 1918. Au urmat “Rapsozii Argeşului”, care au interpretat câteva melodii populare cunoscute. Apoi, Ileana Machidon, cu o voce clară, frumoasă, a cântat trei cântece populare, două dintre ele aparţinând neasemuitei şi nemuritoarei interprete Maria Tănase. Grupul folcloric şi orchestra Seminarului Teologic “Neagoe Vodă” ne-au încântat nu numai cu vocile extraordinare ale interpreţilor, ci şi cu minunăţia de cântece vechi, autentice, cu nuanţă ostăşească şi populară, profilând cu profesionalism tematica unirii şi a războiului.

Tinerii membri ai grupului sunt o încântare şi o mândrie pentru oraşul Curtea de Argeş. Bravo lor şi celor care-i îndrumă! Corul “Profesor Gelu Ciuculescu” al Şcolii Gimnaziale Basarab I, alcătuit dintr-un grup de elevi cu glasuri cristaline şi curate, ne-a dus cu gândul la copilăria noastră, la implicarea sufletească sinceră atunci când profesorul nostru de muzică dirija corul şcolii din care făceam parte, când ne dedicam cântului cu toată fiinţa noastră. Copiii aceştia trăiesc fiecare clipă, fiecare ton, fiecare cuvânt, în timp ce orice vibraţie a vocii lor transmite emoţii adevărate. Spectacolul s-a terminat cu un regal al corului profesionist “Orfeu”, care ne-a oferit un exemplu de artă corală extraordinară, o demonstraţie vie a perfecţiunii dirijorale, a măreţiei tehnicilor de interpretare, a seriozităţii membrilor săi şi a expresivităţii deosebite a unor voci extraordinare. A fost fantastic! Am simţit miresme de iubire de ţară, de unire adevărată! Felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui spectacol omagial, felicitări participanţilor, bravo celor care i-au pregătit şi care i-au adus la acest nivel de perfecţiune greu de atins!”

 

Col. ( r.) Rodica NICOLAE, membru al Filialei Județene Argeș „POSADA” a C.M.R.R.

 

You may also like

0 comments

By