Special pentru vacanţa copiilor – săptămâna surprizelor la Muzeul Municipal Câmpulung!

n săptămâna de vacanţă intersemestrială, pe perioada 4 – 9 februarie 2019, în cadrul secţiilor Muzeului Municipal Câmpulung vor avea loc o serie de activităţi dedicate exclusiv elevilor:

 

La Secția de Etnografie și Artă populară a Muzeului Municipal Câmpulung – Făbricuța de mărțișoare

În perioada 04 – 07 februarie 2019, la Secția de Etnografie și Artă populară a Muzeului Municipal Câmpulung, se deschide… atelierul Făbricuța de mărțișoare.

Sub îndrumarea personalului muzeului copiii vor avea posibilitatea să înveţe să coasă, să decupeze şi să lipească, mărțișoare cu drag realizate pentru persoanele apropiate.

Toţi copii, dornici să își exerseze talentul, imaginația, inteligența, îndemânarea și bineînțeles priceperea, sunt invitaţi împreună cu prietenii, colegii, părinții sau chiar bunicii, să creeze mărțișoare unice.

Taxa de intrare este de numai 3 lei/copil, student sau pensionar și de 6 lei/ adult.

Program zilnic orele 10.00 – 16.30.

Vă așteptăm cu drag la Făbricuța noastră!”.

 

„O zi petrecută la muzeu pe versurile lui George Topîrceanu”

Casa memorială „George Topîrceanu” a pregătit pentru săptămâna intersemestrială (4 – 9 februarie 2019) un program special, menit să antreneze memoria şi imaginaţia tinerii vizitatori. Astfel, muzeul va fi deschis pentru vizită și luni 4 februarie 2019.

Profesorii și elevii din toate ciclurile sunt așteptați să participe la activitatea „O zi petrecută la muzeu pe versurile lui George Topîrceanu”, unde, muzeograful de serviciu, după efectuarea ghidajului de specialitate, va recita poezii dedicate în special copiilor. De asemenea, elevii vor putea recita și ei poeziile cunoscute și scrie mici eseuri despre expoziție, pornind de la ghidajul auzit.

 

La Mausoleul Eroilor de la Mateiaş – Expoziţie dedicată eroului general Iosif Teodorescu şi moment de reconstituire istorică

În perioada, 4 – 9 februarie 2019, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, va fi deschisă publicului larg o expoziţie dedicată eroului general Iosif Teodorescu.

Personalul muzeului îşi va întâmpina oaspeţii în uniformă militară de epocă. Elevii putând să participe şi la o interesantă lecţie de istorie.  

 

 

IOSIF TEODORESCU (n. 25 decembrie 1885 – d. 28 martie 1961) a fost un general român, care a luptat în primul și al doilea război mondial.

La 15 septembrie 1916, în calitate de locotenent ia parte cu regimentul 70 Infanterie la luptele pentru apărarea culoarului Câmpulung – Rucăr – Bran. Rezistența eroică a unităților române a zădărnicit toate eforturile inamicului de a străpunge apărarea. Pentru el, Valea Pravățului a devenit ,,valea durerii și groazei”, iar românii au apărat și udat cu sângele lor fiecare palmă de pământ. S-au distins în această luptă, prin iscusință, bravură, spirit de jertfă și hotărârea cu care au atacat și distrus pe vrăjmaș, cucerindu-i pozițiile dominante pe care le ocupa acum: maiorul Grecescu Grigore, căpitanul activ Zaman Traian, locotenentul activ Iosif Teodorescu (viitorul general, comandant al Comandamentului Militar al Capitalei la 23 august 1944). Regimentului 70 Infanterie au luptat cu aceeași vitejie și pe frontul din Moldova, străbătând și luptând în localități precum Voinești, Pietroși, Șipotul, Vulcana de Sus, Pucioasa, Bucov, Dolceasca, Mizil, Buzău, Râmnicu Sărat, Vitănești, Muncelul, Ivești, Mărăști, Măgura Cașinului, Valea Doftanei. Ca o răsplată a eroismului și spiritului de sacrificiu dovedite pe câmpul de luptă de cadrele și ostașii regimentului, drapelului acestuia i s-a conferit Ordinul ,,Mihai Viteazul” clasa a III-a, în baza Înaltului Decret nr. 910/19 aprilie 1918 și medalia Comemorativă a Războiului 1916-1918, cu Baretele Dobrogea, Carpați, Mărăști și Mărășești, brevet nr. 10550/1 iulie 1919.

A fost înaintat în 10 mai 1937 la gradul de general de brigadă și în 24 ianuarie 1942 la gradul de general de divizie.

1939 – colonel, comandantul Regimentului 30 Dorobanți Câmpulung Muscel.

3 iunie 1941 – 1 septembrie 1941 – Comandantul Diviziei 18 Infanterie

1 septembrie 1941 – 10 ianuarie 1942 General de brigadă Teodorescu Iosif a fost comandantul Diviziei 11 Infanterie.

1942-1944 Comandant adjunct al Corpului V Infanterie

1944-1945 General de Corp de Armată – comandantul militar al Capitalei.

A fost decorat la 22 noiembrie 1944 cu Ordinul Militar „Mihai Viteazul” cu spade, clasa III-a:

„Pentru modul cum s-a distins în grelele lupte, dar încununate de succes din zilele de 24-28 August 1944, întreprinse pentru eliberarea Capitalei, dovedind curaj personal și fermitate de caracter demn de toată lauda”.

Decretul regal nr. 2.254 din 22 noiembrie 1944

1945 – în rezervă

1945 – 1946 Rechemat și numit Inspector de Infanterie

1946 – 1947 în rezervă

1947 – în retragere

A luat parte la asediul asupra Odessei. Acțiunile ofensive ale Diviziei a 11-a, executate în zilele de 8-13 octombrie, au dat o ultimă și puternică lovitură apărării sovietice, cu efecte tactice și strategice care au silit pe inamic: să părăsească orice idee de amânare a evacuării; să-și grăbească retragerea cu câteva zile; să distrugă sau să părăsească o mare cantitate de material de război; să-și părăsească un mare număr de partizani; să piardă un regiment care a fost distrus sau capturat în cursul acestor lupte. Acțiunile ofensive ale Diviziei a 11-a în zona Ancestovo – Gniliacovo – Holodnaia Balca (8-13.10.1941)Ș se ordonă Diviziei a 11-a, „să continue atacul cu stânga, în lungul crestei 81,6 – Fomina Balka Mare, pentru a desăvârși întoarcerea rezistenței inamice din Gniliacovo și a pune stăpânire inițial pe linia marginea de Sud a satelor Gniliacovo și Holodnaia Balka, apoi pe înălțimile Nord-Vest Fomina Balka Mare”.

La 23 august 1944 Generalul de Corp de Armată Iosif Teodorescu, comandantul militar al Capitalei, se prezintă regelui și capătă ordine directe pentru izolarea comandamentelor germane. În 24 august 1944 Generalul Iosif Teodorescu comunică faptul că a ordonat ca unități din regimentul de gardă al „conducătorului” să fie înglobate în detașamentul ce păzea podul de la Băneasa și că această operație fusese terminată fără incidente sau defecțiuni.

Arestat și condamnat, a supraviețuit închisorilor comuniste. Arestat la 4 ianuarie 1951, pentru evenimentele din februarie 1945, deoarece se căutau noi capete de acuzare pentru arestarea generalului Iosif Teodorescu, eliberat în decembrie 1950. Procesul s-a încheiat la 25 mai 1956, procuratura clasând cauza și hotărând eliberarea învinuiților, deoarece: „în sarcina nici unuia dintre inculpații din dosar nu există probe că au tras în plin”.

????????????????????????????????????

You may also like

0 comments

By