Eveniment cultural dedicat scriitorului Urmuz – ”Înapoi acasă!”

La începutul săptămânii, la Curtea de Argeș s-a organizat un eveniment cultural dedicat argeșeanului Demetru Dem. Demetrescu-Buzău, cunoscut sub pseudonimul literar Urmuz, născut  în data de 17 martie 1883, la Curtea de Argeș. 

Evenimentul denumit de acad. Gheorghe Păun ”Urmuz – înapoi acasă” a reunit iubitorii de cultură din municipiul nostru care au dorit să aducă un omagiu scriitorului argeșean. 

”Îl avem pe Urmuz acasă, nu mai avem motiv să nu știm unde s-a născut. Se va mai vorbi despre Urmuz, există un plan de amenajare a Bulevardului, aici să fie un fel de curte a lui Urmuz, asta într-un viitor apropiat”, a spus acad. Gheorghe Păun. 

”Curtea de Argeș este cunoscut mai ales pentru istoria sa, pentru momentele sale istorice – în primul rând, Biserica Domnească și Mănăstirea Curtea de Argeș – precum și pentru legăturile cu Familia Regală. Orașul are însă și o importantă tradiție și istorie culturală. Urmuz este și el parte a istoriei culturale a orașului nostru. El este cel mai important scriitor român născut aici, într-o casă care a existat pe locul unde se află acum clădirea din fața noastră (n.red. pe Bulevardul Basarabilor, unde se află No Comment și Bancpost), demolată pe la jumătatea anilor 80. 

A scris puțin, dar a ajuns celebru – spune acest lucru pe placa de granit, Eugen Ionescu, care și el a trecut prin Curtea de Argeș, a fost doi ani profesor la Seminarul Teologic. Basorelieful cu chipul lui Urmuz pe care îl dezvelim astăzi, realizat prin eforturile Asociației Culturale Curtea de Argeș și ale întreprinderii SC RMR SRL, este doar o parte a unui proiect mai amplu de omagiere a lui Urmuz, prin care vrem să atragem atenția turiștilor care ne vizitează asupra valorilor argeșene. Multumim domnului academician pentru inițiativă, domnului Mihai Badea pentru punerea în practică, mulțumim sculptorului Radu Adrian, autorul portretului lui Urmuz”, a declarat primarul Constantin Panțurescu. 

Mai amintim că proiectul final aparține arhitectului Traian Ionescu. 

You may also like

0 comments

By