Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor putea fi accesate începând de vineri, 12 aprilie

Ministerul Mediului a lansat miercuri, 10 aprilie 2019, cea de-a XV-a ediție a Programului Rabla Clasic și cea de-a a IV-a ediție a Programului Rabla Plus, la Centrul Tehnic Titu al grupul Dacia-Renault. Începând de VINERI, 12 aprilie, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Tot de VINERI, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu. 

Prin Programul Rabla Clasic, aflat deja la a 15-a ediție, au fost casate aproximativ 630.000 de autovehicule vechi, poluante și au fost achiziționate aproximativ 390.000 de autovehicule noi, care poluează mai puțin.
”Anul trecut, printr-un efort guvernamental substanțial, Programul a beneficiat de un număr-record de prime de casare – 50.000 de unități, În premieră, pe lângă cele 27.000 de vouchere pe care Ministerul le-a alocat beneficiarilor Programului RABLA, prin Fondul pentru mediu, Guvernul a suplimentat suma, până la 50.000 de vouchere”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu.
În 2019, suma alocată este de 235 milioane lei, pentru circa 35.000 de prime de casare, cuantumul primei de casare fiind de 6.500 lei. În cadrul programului Rabla Clasic, pot fi achiziționate autovehicule noi care emit maximum 120 g CO2/km în sistem de măsurare WLTP, respectiv 140 g CO2/km în sistem de măsurare NEDC. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la
achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de cel mult 96 g CO2/km în sistem WLTP, respectiv 105 g CO2/km în sistem NEDC și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare. Programul RABLA PLUS este principalul catalizator al creșterii consumului de mașini ecologice, în România.

 

You may also like

0 comments

By