DSP Argeș reacționează după apariția cazului de meningită la o elevă din Pitești

In data de 15 mai 2019, orele 12.00, DSP Arges a fost informata telefonic de catre Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei BALS” Bucuresti despre o pacienta de 16 ani, eleva de la Colegiul National „Zinca Golescu” Pitesti, diagnosticata cu Suspiciune de meningita meningococica.
Pacienta a fost transferata de urgenta de la Spitalul de Pediatrie Pitesti – CPU – cu autosanitara SAJ Arges la Institutul National de Boli Infectioase Bucuresti, la orele 04.00.
Initial pacienta s-a prezentat pe data de 15 mai 2019, ora 01.54, cu urmatoarea simptomatologie: febra, frison, dureri de cap, dureri abdominale, varsaturi si parestezii membru superior si inferior.
Medicul specialist de urgenta si neurologul au ridicat suspiciunea diagnosticului de Meningo-encefalita acuta si au decis transferul pacientei cu autosanitara catre Institutul National de Boli Infectioase Bucuresti.
Imediat DSP Arges a intreprins urmatoarele masuri:
– S-a raportat cazul la Centrul National de Supraveghere si Control Boli Transmisibile Bucuresti.
– S-a luat legatura telefonic cu medicul de familie, cu conducerea liceului, cu medicul scolar al liceului, cu Spitalul de Pediatrie Pitesti, cu Serviciul Judetean de Ambulanta Arges, in vederea depistarii tuturor contactilor si instituirea chimioprofilaxiei cu antibiotic achizitionat si distribuit de DSP Arges, in aceeasi zi, incepand cu orele 15.00. Pana in data de 16.05.2019, orele 14.00, a fost confirmata de medicul de familie si medicul scolar administrarea tratamentului profilactic pentru: 2 membri de familie, 39 de elevi, 12 cadre didactice si auxiliare de la unitatea de invatamant, precum si pentru 15 persoane din cadrul personalului medico-sanitar si auxiliar de la Sp. Pediatrie Pitesti si SJA Arges.
– In cursul zilei de 15.05.2019 DSP Arges a transmis unitatii de invatamant si Inspectoratului Scolar Arges masurile ce trebuie intreprinse in vederea limitarii aparitiei altor cazuri:
o Supraveghere activa clinica zilnica a intregii colectivitati pe o perioada de 10 zile
o Izolarea in spital – Sectia Boli Infectioase – a oricarui contact care prezinta semne fizice de boala
o Efectuarea stricta a curateniei si dezinfectiei ( aerisire, stergere umeda, etc.)
o Educatie sanitara atat pentru elevi cat si pentru personalul didactic si auxiliar privind reguli minimale de igiena

– Raportarea imediata la DSP Arges a oricarui caz suspect nou aparut

Astazi 16.05.2019 un reprezentant al DSP Arges face o informare educationala despre Meningita meningococica si masurile de igiena personala si colectiva pentru limitarea raspandirii meningococului, catre personalul didactic al liceului.
Mentionam ca infectiile meningococice apar sporadic in general, in tot timpul anului, cu o incidenta mai mare iarna si primavara. Sursa de infectie este reprezentata numai de om: purtatorii sanatosi de meningococi si bolnavii cu rino-faringite meningococice si alte forme de boala.
Meningococul este extrem de fragil in mediul exterior, el fiind distrus rapid la frig, caldura, uscaciune, expunerea la razele solare si la substante chimice. In picaturile nazo-faringiene nu rezista mai mult de 30 minute.
Transmiterea se face prin contact direct, prin micropicaturi de saliva sau de secretii nazale, provenite cel mai frecvent de la purtatorii sanatosi sau de la bolnavii cu rino-faringita meningococica. Calea indirecta (obiecte recent contaminate) este posibila, dar exceptionala.
Receptivitatea la infectie este generala, insa predispozitia la imbolnavire este variabila si in general redusa. Receptivitatea este maxima la copii si scade odata cu varsta.
Ca masuri de prevenire a bolii mentionam:
– Pastrarea stricta a igienei personale prin spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun
– Evitarea utilizarii in comun a obiectelor personale (tacamuri, vesela, periuta de dinti, pahare, batiste etc.)
– Igiena stricta la locul desfasurarii activitatilor zilnice
– Folosirea barierelor (servetel de unica utilizare, batista etc.) in caz de tuse sau stranut
– Prezentarea si semnalarea catre medicul de familie in cazul aparitiei durerii de cap persistente, insotita de febra si alterarea starii generale.

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*