ABAAV Argeș: ”s-a depășit pragul critic la mai multe stații hidrometrice din bazinul hidrografic Argeș-Vedea”

În intervalul 3-4 iunie 2019 în bazinul hidrografic Argeș – Vedea au căzut noi cantități mari de precipitații, care au dus la depășirea pragului critic la următoarele stații hidrometrice:
SH Vulturești r. Argeșel 17.8 l/mp 1 h 40 min
SH Berevoiesti r. Bratia 16.2 l/mp 2h 40 min
SH Ciumești r. Râul Doamnei 20.6 l/mp 1 h 40 min
SH Buzesti r. Vedea 21.0 l/mp 20 min
Din cauza precipitațiilor abundente s-au produs scurgeri importante pe versanți și au fost reactivați torenți, apa acumulându-se în zonele joase.
La nivelul ABA Argeș- Vedea este activat Centrul Operativ pentru Situatii de Urgență menținându-se măsurile permanenței personalului de tură și operativ la sediile ABAAV, SGA si SHI și a colectarii datelor de la stațiile hidrometrice în ritm dublat. Se continuă monitorizare cursurilor de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare și intervenţia cu utilajele din dotare acolo unde situația o impune. Prin Sistemele de Gospodărire a Apelor au fost luate măsuri de:
– supraveghere a tuturor echipamentelor hidromecanice ale barajelor, stațiilor de pompare, nodurilor hidrotehnice din administrare astfel încât acestea să fie funcţionale permanent;
– urmărire a tuturor punctelor critice pe cursurile de râu (în colaborare cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență)
– monitorizare (împreună cu CLSU) a podurilor și podețelor (cunoscute cu probleme) pentru tranzitarea în bune condiții a viiturilor și înștiințarea CLSU asupra necesității decolmatării rigolelor, podurilor și podețelor în vederea asigurării scurgerii apelor mari;
– avertizare telefonică a deținătorilor lacurilor de acumulare cu folosință piscicolă de categoria C si D asupra situației hidrologice, cu interziscerea efectuării de manevre fară acordul reprezentanților ABA Argeș-Vedea;
– asigurarea materialelor și mijloacelor de apărare împotriva inundațiilor și pregătirea utilajelor pentru intervenții operative la lucrările hidrotehnice din administrare și în caz de necesitate la solicitarea comitetelor pentru situații de urgență.
La această oră personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Argeș – Vedea acționează pe pârâul Budeasa Mică, în comuna Budeasa, pentru stoparea unei eroziuni a malului. Cu ajutorul unui excavator cu braț lung, se efectuează lucrări de protecție a malului afectat, pe o lungime de aproximativ 100 de metri și pentru protejarea a aproximativ 10 gospodării din apropiere.
Lacurile de acumulare sunt exploatate conform regulamentelor în vigoare, fără a exista probleme. În data de 4 iunie 2019 în principalele lacuri de acumulare din bazinul hidrografic Argeș este stocat un volum de apă de 696 milioane metri cubi (grad de umplere 93.8 %).
”În următoarele ore debitele râurilor din bazinul hidrografic Argeș – Vedea vor fi în creştere din cauza precipitațiilor în curs, celor prognozate și propagării. În continuare sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE, ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ,” transmite Ana Maria Dulică, purtătorul de cuvânt al ABAAV. 
Situație precipitații județul Argeș în perioada 02-04 iunie:

 

S-ar putea sa iti mai placa

0 comentarii

Leave a Reply

By