”ROMÂN-IA DE LA ARGEȘ” – concurs județean de creație, ediția I

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză în simbioză cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș a organizat Concursul județean de creație literară și plastică – Șezătoare de Sânziene! intitulat ROMÂN- IA DE LA ARGEȘ!, ediția I. 
Concursului a fost organizat în parteneriat cu Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din Curtea de Argeș și Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului. Au participat copii îmbrăcați în costumul popular sub îndrumarea cadrelor didactice: Otilia-Daniela Ionescu, Cîrstea Aurelia, Iliuță Cecilia, Despina Rotaru, Mărtoiu Maria-Mihaela, Gole Cristina, Panteru Elena, Martoiu Mihaela, Pescaru Georgeta, Gheorghe Claudia, Hernest Filica, Rotaru Despina, Spiridon Anicuta, Ungureanu Corina, Lupașcu Ionela, Ilie Florența, Leca Ramona, Uta Elena, Aligica Giuliana și Mitu Mădălina.
Elevii au pictat diversitatea simbolurilor de pe ia romănească în concordanță cu tema: Cine poartă IE, trăiește o vecie!
Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor. Din basoreliefurile de demult, care îi înfățișează pe daci, putem observa în portul acestora cămăși cu mâneci lungi, cu o croială de tip tunică, albă și lungă, dintr-o singură bucată și pantaloni strâmți și lungi (ciareci, ițari).
Domnul Profesor Gheorghe Molea -directorul școlii gazde, cadre didactice și părinți s-au bucurat și de o mică expoziție de ii și costume populare sub numele: Credință, istorie și tradiție populară în satul românesc argeșean!
Concursul a fost coordonat de doamnele profesore: Otilia-Daniela Ionescu, Maria-Gabriela Savu de la Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din municipiul Curtea de Argeș și Elena Ilina-directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Danului, alături de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul care adus binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și a felicitat pe toți pentru și Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.
La final, copiii au prezenatat un frumos program artistic unde au îmbinat frumos cântecul, jocul și o interpretare teatrală cu prilejul anului omagial 2019- An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.
Concursul se înscrie între activitățile educațional-catehetice şi recreative ale Centrului Eparhial.

You may also like

0 comments

By