Profesorii au statut de autoritate publică: avantaje și dezavantaje

După votul final din Senat, adoptat la începutul acestei săptămâni, profesorii au statut de autoritate publica.

Senatul a adoptat, luni, in calitate de for decizional, proiectul care vizeaza investirea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control din invatamantul preuniversitar cu statutul de autoritate publica pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu.

Proiectul de lege adoptat a fost propus deoarece, in sistemul national de invatamant, se constata o lipsa de protectie juridica a cadrelor didactice fata de hartuirea si agresiunile venite din partea elevilor, parintilor sau reprezentantilor legali ai acestora. 

Daca in prezent cel care ameninta un profesor poate primi pana la un an de inchisoare, in baza noii legi pedeapsa ajunge la un an si patru luni. In cazul lovirii sanctiunile sunt si mai mari, de pana la doi ani si jumatate de inchisoare.

Totusi, noul statut le aduce profesorilor imposibilitatea de a mai da meditatii, deoarece nu mai pot desfasura activitati extra intr-un domeniu care are legatura cu activitatea lor obisnuita.

“Profesorilor li se vor aplica toate incompatibilitățile care decurg din statutul funcției publice:

  • nu poți să desfășori activitate decât într-un domeniu care nu are legătură cu activitatea ta obișnuită => ceea ce exclude meditațiile
  • se va aplica evaluarea profesională ierarhică => deci va trebui ca profesorii să întocmească raport către director, inspector, samd
  • limitarea autonomiei profesionale: profesorul, în mod normal, are libertatea academică. Dacă l-ai făcut funcționar public, intră în niște canoane ale raportării, ale cuantificării muncii sale
  • apar consecințe ale neîndeplinirii obiectivelor => acum poți spune că elevii tăi au note mici, pentru că nu au învățat. Dacă ești funcționar public, nu mai ai o astfel de scuză
  • răspunderea pentru propriile fapte este mult mai mare, pentru că orice face, face în exercițiul funcțiunii”, a explicat pentru Edupedu.ro decanul Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu, Gabriel Ispas.

La o primă vedere, efectele preluării statutului de autoritate publică par să fie benefice pentru elevi și părinți. De ce se opun, atunci, elevii și părinții? “Pentru că, pe fond, intrăm într-un regim care duce spre militarizare. Ori calitatea în educație nu se impune cu bățul. Mulți nu înțeleg că nu mai suntem în 1900 toamna. Mulți dintre cei care susțin acest proiect de lege încearcă să schimbe paradigma educațională: de la nuiaua dinainte de ’89 la pulan în 2019“, a declarat Ispas, pentru Edupedu.ro.

Patrick Speranta – Consultant de specialitate al www.PortalInstitutiiPublice.ro a realizat pentru Portal Invatamant o analiza a situatiei legislative.

S-ar putea sa iti mai placa

0 comentarii

Leave a Reply

By