Eduard Cîrstoveanu: ”performanța nu se face ușor decât în ochii celor care privesc de pe margine”

Celebrul canoist Bill Mason a dat o nouă dimensiune canotajului când a spus: „o plimbare cu canoea pe râuri vechi de când lumea e un prilej unic de a redescoperi legătura cu natura şi cu Creatorul, care le-a făurit pe toate în vremuri demult apuse“.
Canotajul este un sport dur, dar frumos, care îmbină armonios echilibrul, forța și ritmul. În România tot mai mulți tineri se îndreaptă către canotaj, iar numele municipiului Curtea de Argeș a fost dus pe cele mai înalte podiumuri și în acest sport. Florică Florian, cetățean de onoare al Orașului Regal, nu mai are nevoie de nicio prezentare în acest sens, reușita lui de campion mondial de juniori la kaiac-canoe este bine cunoscută în urbe.
În acest domeniu sportiv performează și Eduard Cîrstoveanu, un tânăr în vârstă de 17 ani, tot din Curtea de Argeș. Vă invităm să-l cunoașteți prin intermediul unui interviu realizat după obținerea unui loc pe podium la Cupa României:
Mă numesc Cîrstoveanu Eduard, am 17 ani, sunt din Curtea de Argeș, și practic un sport nautic de la vârsta de 13 ani. Sunt sportiv al clubului CSS ORSOVA!
De ce ai ales caiac canoe?
Sporturile nautice mi-au plăcut dintotdeauna, iar kaiac canoe am ales pentru că este o îmbinare de forță, echilibru și ritm.
Un prieten este înscris la acest club și el este cel care mi-a povestit foarte multe lucruri despre acest sport, am fost entuziasmat și am zis să încerc și eu. Asa a început povestea mea în acest domeniu sportiv, iar pasiunea a venit odată cu primele ore de antrenament!

Ce presupune viața unui sportiv?
Înseamnă multe sacrificii, de la antrenamente, până la disciplină pe care trebuie să o respectăm cu strictețe. Însă pentru mine cel mai greu de suportat este despărțirea de familie.

Ce înseamnă sa faci performanță în România?
E greu. Pentru cei mai mulți este foarte greu. Performanța nu se face ușor decât în ochii celor care privesc de pe margine. Performanța se face cu multă, multă, enorm de multă muncă. Se face cu multe antrenamente gândite de antrenori excepționali. Se face cu disciplină în viața personală. Se face cu alimentație adecvată. Se face în cantonamente. Se face cu echipament de calitate. Se face cu un psihic sănătos. Se face cu susținere.
Din punctul meu de vedere din acest sport nu prea se mai câștigă nimic la nivel național.

Cel mai important premiu obținut până acum?
Am 17 ani, iar până acum cel mai important premiu al meu este locul 2 la proba de c4 la Cupa României de kaiac canoe.
Am onoarea ca și pe această cale să le mulțumesc antrenorilor mei pentru tot efortul depus pentru mine, cât și părinților mei pentru că m-au susținut în tot ceea ce am făcut până acum și sunt foarte multumiți de rezultatele obținute în decursul acestor ani.

Mult succes, Eduard!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*