Drumul spre Europa

editorialDin ‘90, românii de rând încearcă să trăiască pe modelul civilizat al europenilor. După ce au visat frumos câtva timp, cei care nu se împăcau cu visul sovietic al lui Iliescu şi ai lui şi-au luat lumea în cap. Destui tineri cu iniţiativă şi-au croit viitorul prin Italia, Spania, Belgia, Germania şi, mai nou, prin Germania, Anglia sau ţările scandinave. Cei mai mulţi nici nu mai vor să revină, pentru că acasă nu mai este lângă părinţi sau rude, ci acolo unde se simt bine. Mai trec pe la ăi bătrâni prin concedii, sperând să-i convingă să lase totul baltă. Numai că se lasă greu, pentru că aceştia încă mai cred în basmul cu “fie pâinea cât de rea…” Şi, foarte probabil, vor muri cu el.

Nici măcar intrarea în Uniunea Europeană n-a schimbat lucrurile fundamental în România. În perioada 2007-2013, la dispoziţia ei au fost 19 miliarde euro, din care a accesat foarte puţini bani, comparativ cu Polonia, de exemplu. Iar din sumele accesate pe proiecte, “băieţii deştepţi” de la noi au furat ca la balamuc. Dovadă sunt anchetele DNA, care au dus destule notabilităţi după gratii. Politica noastră a ajuns este etichetată drept coruptă, iar parlamentul se află la cea mai scăzută cotă de încredere, de numai 9%. Când şefii de la DIICOT sau ANI sunt arestaţi sub asemenea acuzaţii, ce-ar mai fi de comentat?… Probabil cu replica “Da, dar ministrul de Finanţe îşi purta o parte din averea ilicită într-un seif purtat dintr-un loc în altul, iar tablourile scumpe le ascunsese în spatele pereţilor dubli!” Şi acolo erau valori de multe miliarde lei, pe când – spre exemplu – faza naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română, programată la Brăila în perioada 6-10 aprilie, este pusă sub semnul întrebării de lipsa unui minim de 30 milioane lei. Bravos naţiune, care te laşi condusă de asemenea gospodari! De ce-ar mai reveni acasă românii din diaspora, mă rog frumos?…

Sâmbătă erau aşteptaţi să se întoarcă de la Bruxelles primarii Nicolae Diaconu, Vasile Dina, Remo Mateescu şi Gheorghe Stoican. Ei au făcut parte dintr-un grup de invitaţi ai europarlamentarului Victor Boştinaru, ca să viziteze locul unde se iau deciziile importante pentru ţările din Uniunea Europeană. E greu de spus acum dacă s-o fi prins ceva de dumnealor pe unde au fost şi dacă drumul locuitorilor din Curtea de Argeş, Valea Danului, Corbeni şi Arefu spre o viaţă civilizată, europeană, va apuca pe vreo scurtătură. Nu de alta, dar răbdarea oamenilor e pe sfârşite!

You may also like

0 comments

By