Problemele românilor din Franţa, în atenţia parlamentarilor români

DeaconuProblemele cu care se confruntă comunitatea românească din Franţa au fost semnalate şi dezbătute cu autorităţile franceze în cadrul vizitei pe care delegaţia parlamentară compusă din deputaţii Gabriel-Valentin Boboc, Mircea Dolha, Mihai Deaconu, Ovidiu-Cristian Iane şi Maria Grecea, a efectuat-o în Franţa zilele trecute. Programul vizitei de lucru a cuprins, printre altele, vizita la Mitropolia Ortodoxă pentru Europa de Vest şi Meridională, unde parlamentarii români s-au întâlnit cu ÎPS Iosif şi alte feţe bisericeşti pentru a discuta principala problemă a preoţilor români, legată de lipsa timpului pentru a se îngriji corespunzător de problemele comunităţii. Este vorba despre ajutoare financiare pentru aceştia, deoarece cele 600 parohii din întreaga Europă de Vest sunt ultimele repere în calea pierderii identităţii româneşti. Este implementat conceptul de “Şcoală de duminică”, însă s-a constatat o lipsă mare de spaţii pentru biserici, care funcţionează în chirie sau în locaţii împrumutate de la alte culte. Unul dintre cele mai importante puncte ale vizitei de lucru în Franţa l-a reprezentat întâlnirea cu mediul asociativ al românilor din Hexagon. Au fost identificate probleme care ţin de dreptul la vot şi de posibilitatea ca românii să şi-l poată exercita la următoarele alegeri. De asemenea, o necesitate este ca limba română să fie opţională la Bacalaureat şi organizarea de cursuri de limba română în universităţi. Actele de identitate româneşti ar trebui să conţină semnătura olografică, ca să poată fi recunoscute de toate instituţiile de stat şi private din Franţa, deoarece la unele bănci este obligatoriu să ai semnătura pe document.

Discuţii despre votul electronic şi cel prin corespondenţă

Delegaţia parlamentară românească a continuat vizita în Franţa cu o reuniune la care au participat deputaţii francezi, membri ai grupului de prietenie Franţa-România, în care s-a analizat situaţia votului prin corespondenţă şi electronic. La francezi se poate vota cu procură, ceea ce la noi este anti-constituţional. Ei pot vota prin internet, dar doar cei din afara graniţelor. În Franţa există discuţii legate de discriminare şi sunt idei care susţin implementarea votului electronic şi pe teritoriul Franţei, dar cât timp legea îşi permite să mandatezi pe cineva să voteze în locul tău, acest deziderat se poate atinge mai uşor. Poziţia rezervată a Franţei în susţinerea României pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi campaniile de denigrare a românilor şi a României apărute în media, ca urmare a unor acte antisociale ale unor compatrioţi de etnie romă, au fost subliniate în cadrul reuniunii.

În cadrul vizitei în Franţa, în perioada 7-9 mai, parlamentarii români au avut şi o întrevedere cu reprezentaţii cultelor evanghelice pentru a analiza dreptul de a cumpăra locaţiile în care îşi desfăşoară activităţile. Aceste culte încercă de 3 ani să cumpere locaţiile, însă primăriile franceze le refuză autorizarea de funcţionare şi tranzacţia de cumpărare. Situaţia este defavorabilă şi pentru români, deoarece în unele locaţii vor fi organizate cursuri de limba română, cor, ore de muzică şi alte activităţi culturale. Românii din Franţa au probleme şi la accesarea serviciilor sociale, iar acest subiect a fost discutat de deputaţii Gabriel-Valentin Boboc, Mircea Dolha, Mihai Deaconu, Ovidiu-Cristian Iane şi Maria Grecea cu reprezentaţii CNAF şi Pole Emploi (Casa Naţională de Alocaţii Familiale si Agenţia de Angajare). Autorităţile franceze le-au promis parlamentarilor români că problemele vor fi analizate şi remediate, precizând că la înscrierea electronică în sistemul Pole Emploi (AJOFM din România) sunt cazuri în care din cauza lipsei numărului de asigurare socială, această înscriere nu este posibilă. Soluţia este înscrierea şi sub număr provizoriu, iar dacă nu este posibil, se va putea face prin telefon sau prin prezentarea la ghişeu. Numărul de asigurare socială îl primesti la angajare sau când beneficiezi de un serviciu social. Deputaţii au fost asiguraţi de francezi că vor fi mai atenţi cu cazurile de români semnalate şi le vor rezolva operativ.

You may also like

0 comments

By