Astăzi, de la ora 13.00 se va disputa finala ediţiei din acest an, între echipele care vor merge la Budapesta pentru turneul care va desemna campioana Europei la junioare 16 ani. Acestea sunt Rusia şi Slovacia. Partidele de consolare se vor desfăşura începând cu ora 10.00 între Germania şi Polonia, pentru locurile 3-4 şi România şi Bulgaria – pentru locurile 5-6. Festivitatea de premiere şi închiderea oficială se va desfăşura la ora 19.00, pe terenul principal de la cocheta şi moderna bază de pe strada Barajului.
Slovacia – Moldova 3-0
În ultima partidă de miercuri, moldovencele n-au reuşit ieri să producă surpriza şi au pierdut fără drept de apel. Tereza Mihalikova – Anastasia Detiuc 6-0, 6-3; Viktoria Kuzmova – Alexandra Zaicenko 6-4, 6-3, au fost scorurile înregistrate la simplu. Partida de dublu, în care au evoluat pentru Slovacia Mihailikova şi Tamara Kupkova, iar pentru Moldova Detiuc şi Vlada Medvedcova s-a încheiat cu scorul de 6-2, 6-2. Slovacia s-a calificat pentru semifinala în care a întâlnit ieri învingătoarea României de miercuri.
Calificare scump plătită de Polonia
Victoria de miercuri asupra Bulgariei a costat echipa poloniei accidentarea liderului, Wiktoria Kulik. De fapt, este vorba despre o recidivă cu care a venit de la Campionatul European individual al juniorilor, desfăşurat săptămâna trecută la Moscova. Ieri dimineaţă a fost dusă de prof. Gheorghe Borţan la un control efectuat de dr. Stan la Spitalul Municipal, care a diagnosticat o ciupitură de menisc. Eforturile de miercuri, când a avut o contribuţie decisivă la victorie prin partida câştigată la simplu contra Vanevei şi prin cea decisivă, la dublu, a condus la recidiva mai vechii accidentări. Drept urmare, Kulik a fost retrasă din competiţie, uşurând sarcina echipei Rusiei.
Arshinkova – criză de tahicardie
Echipa Bulgariei a jucat ieri contra Moldovei, deoarece România a avut zi liberă. Miza partidei era evitarea ultimului loc, care urma să fie ocupat de învinsă. În prima partidă, Petia Arshinkova a jucat contra Anastasiei Detiuc şi, în primul set, când conducea cu 4-3, a solicitat ajutor medical, acuzând o criză de tahicardie. După ce l-a primit, a putut continua meciul şi a câştigat cu 6-3, 7-5. Punctul victoriei din meciul de consolare l-a realizat Zinovia Vaneva contra Alexandrei Zaicenko (6-2, 7-6(5)). A urmat partida de dublu, în care s-au confruntat tandemurile Vaneva/Danailova şi Zaicenko/Medvedcova, încheiat cu scorul de 6-3, 6-4.
„Vrem revanşa asupra Bulgariei!”
Aceasta a fost declaraţia fetelor noastre, care ieri s-au antrenat ore în şir, de parcă voiau să uite coşmarul înfrângerii în faţa Germaniei. Pentru a-şi mai îndulci amarul eliminării din drumul spre finală, trebuie să facă uitată înfrângerea echipei noastre de anul trecut în faţa celei a ţării vecine, de peste Dunăre. „Noi vrem, dar vom vedea dacă şi putem”, a intervenit căpitanul nejucător Mihaela Buzărnescu, ambiţionându-şi elevele. Deşi a evitat să spună cu cine va juca astăzi, se pare că va miza la simplu pe Oana Gavrilă şi Georgia Crăciun, urmând să se decidă apoi dacă o va folosi pe Ioana Mincă la dublu.
Rusia „nu crede în lacrimi”
Miercuri, căpitanul nejucător al favoritei nr.1, Oxana Mishukova a dovedit că este profesionist desăvârşit şi a urmărit cu mare atenţie partida dintre potenţialele adversare, Polonia şi Bulgaria. Ieri dimineaţă, a stat liniştită cu fetele sale până când jucătoarele au fost chemate pe teren. Mishukova a trimis-o pe Aleksandra Pospelova să apere onoarea sportivă a Rusiei contra polonezei Daria Kuczer. Mult mai puternică, rusoaica s-a impus în faţa firavei sale adversare fără mari probleme, cu 6-2, 6-4. În cel de-al doilea meci de simplu au luptat pentru victorie liderul echipei Rusiei, Anna Blinkova şi a doua jucătoare a echipei Poloniei, Karolina Silwanowicz. Ca şi colega ei, rusoaica a câştigat fără probleme cu 6-2, 6-3, iar echipa sa şi-a asigurat calificarea în finala de astăzi. Partida de dublu a fost o simplă formalitate pentru echipa campioană mondială şi europeană de anul trecut: Anna Kalinskaya şi Pospelova au câştigat cu 6-1, 6-0 în faţa polonezelor Silwanowicz şi Kuczer. Polonia, chiar lipsită de aportul Wiktoriei Kulik, are astăzi şansa de a se bate pentru a treia treaptă a podiumului cu Germania.
Un meci fără „bilete în plus”
Aşa a fost partida dintre Slovacia şi Germania, prin care urma să se decidă cine va juca finala de astăzi. Miza era enormă, deoarece învinsa pierdea biletele pentru turneul final de la Budapesta. În primul meci, pentru slovace a evoluat Tereza Mihalikova, iar pentru nemţoaice, Lena Rueffer. Slovaca a sufocat-o pe adversară în primul set prin loviturile bine plasate şi prin regularitate, câştigând cu un 6-1 care scuteşte de comentarii. În al doilea set, s-a trezit orgoliul Lenei Rueffer şi s-a ajuns la tie-break, dar tot Tereza Mihalikova a câştigat cu 7-6! În al doilea meci de simplu, luptătoarea care este Katharina Gerlach i-a administrat slovacei Viktoria Kuzmova acelaşi tratament ca şi Ioanei Mincă, miercuri, cedându-i numai trei game-uri în două seturi: 6-1, 6-2. La dublu însă, slovacele au fost mai tari şi Kuzmova cu Mihalikova s-au impus în faţa nemţoaicelor Gerlach şi Gabric cu 6-1, 6-1. Echipa din Europa Centrală a pus inteligent presiune pe Anna Gabric, intuind că partenera ei era foarte puternică şi au silit-o să greşească enorm de mult, ratările scoţând-o din fire.
Miss turneu
Ziarul nostru a făcut un clasament al celor mai frumoase jucătoare prezente la această ediţie. Pe primul loc, ca urmare a voturilor secrete, inclusiv al fiicelor Evei din redacţie, s-a situat slovaca Tereza Mihalikova. Aceasta are are 16 ani şi este din oraşul Topolcany. Şi podiumul este cel puţin interesant: locul II – Anna Kalinskaya (Rusia, este din Moscova şi are 15 ani), iar treapta a treia a podiumului este cea mai aglomerată: Anastasia Detiuc (Moldova, Chişinău, 16 ani) şi Georgia Crăciun (România, Brăila, 15 ani). La categoria cea mai mare luptătoare, fără concurente, pe toate cele trei trepte ale podiumului – nemţoaica Gerlach – admirabilă prin determinarea cu care s-a luptat pentru victoria echipei sale, „mâncându-şi” adversarele în partidele de simplu. Şi nici nu este de mirare, căci este din oraşul Essen!
Lasă un răspuns