Alegerea tarifului de energie în beneficiul clientului

contor_64284500Cunoaşterea modului de tarifare a energiei electrice reprezintă un aspect important pentru confortul clienţilor şi pentru alegerea optimă a tipului de preţ sau de produs adaptat nevoilor acestuia. Energia electrică este un domeniu reglementat, dar dinamic totodată, care se diferenţiaza de alte domenii de activitate. Unul dintre aspectele care contribuie la distincţia sa reprezintă modul de tarifare a consumului de energie electrică, în acord cu reglementările legale în vigoare. Acesta nu are la bază numai volumul consumat de către client, aşa cum se întâmplă în industrii conexe, ci şi momentul sau modul în care energia este consumată.
Pornind de la noţiuni precum „când” şi „cum”, este important de precizat că tariful de energie este influenţat de momentul consumului şi de specificul consumului aferent activităţii economice. Aceste principii se aplică atât la agenţii economici (clienţi non-casnici), cât şi clienţilor casnici. Mai exact, dacă se realizează consumul cu preponderenţă pe parcursul nopţii şi în zilele de sfârşit de săptămână, preţul energiei va fi mai mic decât în cazul unui consum preponderent în timpul orelor normale de lucru. Iar dacă un agent economic înregistrează un consum predictibil şi constant pe toată durata zilei, va beneficia de un preţ mai rentabil decât cei care au un consum „necontrolat”, nepredictibil şi foarte diferit de la o oră la alta.
Tarifarea consumului de energie electrică este un termen generic. În baza legislaţiei în vigoare şi a ordinelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), furnizorul construieşte sistemul de preţuri luând în calcul segmente diferite de clienţi, caracterizaţi de un comportament de consum diferit. Pe scurt, tarifarea energiei electrice are la bază o listă de preţuri din care clienţii pot alege în funcţie de utilizarea energiei electrice, în beneficiul acestora.
Evoluţia preţului la energia electrică consumată de către clienţii casnici care nu şi-au exprimat încă opţiunea pentru eligibilitate este influenţată de legislaţia şi de reglementările în vigoare şi ţine cont de următorii factori: creşterea gradului de deschidere a pieţei, din şase în şase luni, ca urmare a liberalizării acesteia şi preţul de tranzacţionare a energiei electrice pe bursă.
Din dorinţa de a fi un partener de încredere pentru clienţii sai, CEZ Vânzare pune la dispoziţia clienţilor casnici următorul sistem de tarifare: http://www.cez.ro/ro/cezvanzare/rezidential/produse-energie-electrica/oferte.html. Produsele de energie electrică sunt concepute pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor şi dorinţelor unui client şi înglobează o serie de aspecte şi servicii conexe utilizării energiei electrice. Un produs este dezvoltat astfel încât să respecte relaţia contractuală a unui client cu furnizorul său, cu toate elementele ce decurg din aceasta: tipul de facturare, modalitatea de transmitere a facturii şi a altor documente legate de contract, posibilitatea de a schimba consumul estimat etc. Din dorinţa de a fi mai mult decât un furnizor, produsele de energie electrică dezvoltate de CEZ Vânzare sunt concepute în beneficiul clientului, pentru un parteneriat consolidat cu acesta. Pentru clienţii non-casnici, acestea pot fi consultate aici: http://www.cez.ro/ro/cezvanzare/business-institutional/produse-e-e.html. În curând, vor fi lansate pe piaţă şi produse dedicate clienţilor casnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*