Platoul din faţa Bisericii Domneşti a cunoscut în această dimineaţă o agitaţie mai puţin obişnuită. Motivul a fost cel binecunoscut: urma să se desfăşoare ceremonia oficială de plecare a militarilor din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte POSADA într-o nouă misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, şi anume la Kandahar, cea mai mare bază militară operaţională a NATO din întreaga lume. În anul 2001, Kandaharul a fost ocupat de americani prin operaţiunea „Enduring Freedom”. La sol sunt câteva sute de clădiri: buncăre, săli de jocuri, comandamente militare. Este un oraş în miniatură. În perioada 2005-2006, baza adăpostea peste 12.000 de oameni, toţi militari. În 13 ani de război, coaliţia a investit acolo sute de milioane de dolari. Totul pentru a ține piept luptei împotriva insurgenților. Din Kandahar sunt coma
ndate operațiunile soldaților din sudul Afganistanului, cea mai periculoasă regiune din întreaga țară. În anul 2014, doar pe pista aeroportului erau operate zilnic peste 3.000 de zboruri. Un calcul simplu arată că la fiecare oră, 125 de aparate de zbor, civile sau militare, aterizau sau decolau de pe aeroportul militar Kandahar. Securitatea zborurilor va fi asigurată în 2015 de către soldaţii români. Cei din Curtea de Argeş, care pe lângă paza aeroportului, vor trebui să asigure şi protecţia bazei militare, dar şi instruirea forţelor armate afgane, care vor prelua în timp aceste responsabilităţi.
Emoţii civile şi… rigurozitate militară
În jurul orei 10.00, militarii erau deja în dispozitiv, iar comandanţii de companii făceau ultimele retuşuri pentru ceremonia ce avea să se desfăşoare peste doar o oră. Circulaţia a fost oprită în zonă de către reprezentanţii Poliţiei Municipale şi pe parcurs nu s-au înregistrat evenimente nedorite, cu toate că la un moment dat, paramedicii din cadrul echipajului SMURD prezent au verificat starea de sănătate a unor persoane, care au avut de suferit din cauza emoţiilor, mai puţin a frigului. Am remarcat şi prezenţa unui echipaj de la Pompieri, care de asemenea, nu a fost solicitat să intervină. La ora 10.30, s-a intrat în dispozitivul de paradă, iar cele câteva sute de argeşeni şi-au ales locurile cele mai bune, din care puteau vedea cel mai bine desfăşurarea ceremoniei din parcarea Bisericii Domneşti. Mai ales copiii au fost impresionaţi de cele două vehicule tip Humvee şi de echipajele acestora, gata pregătite de război. În asistenţă am remarcat prezenţa fostului deputat liberal Adrian Miuţescu, a comisarului şef Leonard Duţă, a generalului Bogdan Alexandru Dabija, fost comandant al unităţii militare locale, dar şi a revoluţionarului Florică Negoi sau a fostului director al SPU, Gabriel Nastea. Pe parcursul ceremoniei au mai venit şi o parte dintre consilierii municipali şi dintre notabilităţile oraşului şi judeţului, precum preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, alături de Radu Dumitrache şi alţii. În jurul orei 10.47, lt.col. Laurenţiu Şoaică a dat ordinul de introducere a drapelului de luptă în formaţie, iar 9 minute mai târziu şi-au făcut apariţia ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa şi şeful seful Statului
Major General al Armatei Române, general-locotenentul Nicolae Ciucă, dar şi prefectul judeţului, Mihai Oprescu. La câteva minute au apărut şi şefii administraţiei locale, primarul Nicolae Diaconu şi vicele Cristian Mitrofan. Militarii au prezentat onorul ministrului, a fost citit un scurt istoric al batalionului şi apoi au fost prezentaţi invitaţii militari: locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior dr. Ion Ungureanu; general de brigadă doctor Dorinel Duican, locţiitor al comandantului Diviziei 1 Infanterie „Dacica”; general de brigadă Tudorică Petrache, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov; general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, Comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Focşani şi colonelul Gheorghe Vişan, comandantul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”.
„Dumnezeu să binecuvânteze Armata Română!”
Conform desfăşurătorului, s-a intonat imnul de stat şi a urmat apelul solemn, moment în care au fost strigate numele celor 5 eroi din cadrul batalionului care au pierit la datorie în teatrele de operaţiuni: sublocotenenţii post mortem Aurel Marcu, Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciubotaru şi Paul Caracudă. Foştii camarazi au răspuns într-un singur glas: „Căzuţi la datorie!” Au fost momente de mare intensitate, o emoţie care se putea simţi la toţi cei prezenţi la eveniment. Apelul nominal al comandanţilor de companii a arătat că toată lumea era prezentă. Colonelul Gheorghe Vişan a citit ordinul 0515 al misiunii pe care o va desfăşura batalionul argeşean în Afganistan şi a menţionat că acesta va fi parte integrantă din Batalionul 2 al Regimentului 326 al Statelor Unite, unitate dizlocată la Kandahar. După oficierea serviciului religios, a luat cuvântul şeful batalionului, lt.col. Florin-Corneliu Şoltuz, care a spus următoarele: „Avem la activ deja 4 misiuni efectuate în Irak şi Afganistan. O vom îndeplini şi pe aceasta cu succes şi ne vom achita de sarcini. Faptul că au fost evocaţi astăzi eroii batalionului ne obligă să ne îndeplinim cu onoare misiunea încredinţată. Trebuie să reamintesc aici întregul sprijin pe care l-am primit din partea Ministerului Apărării Naţionale, al brigăzii şi a tuturor celor care ne-au pus la dispoziţia cea mai nouă tehnică militară şi ne-au creat condiţii excelente de pregătire. Ne dorim să ne întoarcem cu bine în ţară, în efectiv complet. Dumnezeu să binecuvânteze Armata Română!”
„Vă ordon să vă întoarceţi acasă cu bine!”
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a fost cel care a luat ultimul cuvântul: „Cred că este un eveniment deosebit pentru frumosul dumneavoastră oraş. Sunteţi de acum veterani ai campaniilor din Irak şi Afganistan, oameni cu care se mândreşte toată România şi sunteţi pregătiţi foarte bine pentru a vă îndeplini misiunea care v-a fost încredinţată. Veţi coopera foarte bine cu partenerii americani, iar transportul va fi făcut cu avioane SUA C130 Hercules. Primul detaşament va pleca pe 20 februarie şi în două săptămâni toţi cei 420 militari argeşeni vor ajunge la destinaţie. De altfel, aliaţii americani au declarat în repetate rânduri că românii sunt cei mai serioşi parteneri ai lor pe frontul de luptă, adevăraţi ambasadori ai statului nostru. Dragi soldaţi, vă doresc drum bun, îndeplinirea cu onoare şi responsabilitate a misiunii primite şi să vă întoarceţi acasă cu tot efectivul valid!”
De remarcat că la această misiune vor lua parte şi 8 femei, militari profesionişti. Tuturor le urăm să fie sănătoşi şi să se întoarcă cu bine alături de familiile care îi iubesc şi o să le ducă dorul pentru 6 luni, care vor trece greu pentru rudele lor. Drum bun!
Lasă un răspuns