Lansarea proiectului “Complex de 4 Locuințe Protejate și Centru de Zi, Comuna Tigveni”

Miercuri, 22 mai 2019, în Sala Căminului Cultural Bârseştii de Jos din comuna Tigveni, a avut loc conferința de lansare a proiectelor “Complex de 4 Locuințe Protejate și Centru de Zi, Comuna Tigveni, Sat Bârseștii de Jos, Județul Argeș” și “Complex de 4 Locuințe Protejate și Centru de Zi, Comuna Tigveni, Satul Bălilești, Județul Argeș”. Cele două proiecte sunt implementate de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, în calitate de beneficiar, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Argeș. La conferință au fost prezenți președintele Consiliului Județean Argeș – Dan Manu, Adrian Macovei – director general D.G.A.S.P.C. Argeș, Iuliana Matei – director general adjunct D.G.A.S.P.C. Argeș, Adela Gogoașe – director general adjunct D.G.A.S.C. Argeș, Doru Slătineanu – primarul comunei Tigveni și Dorin Panțeru – primarul comunei Ciofrângeni. În deschiderea conferinței, Maria Mădălina Lupu, o tânără originară din Tigveni, a interpretat la nai imnul național.

Prezentarea celor două proiecte a fost susținută de Adela Gogoașe, directorul general adjunct al D.G.A.S.C. Argeș, care coordonează activitatea în domeniul Protecției Copilului și Asistenței Sociale.

Pentru implementarea proiectelor “Complex de 4 Locuințe Protejate și Centru de Zi, Comuna Tigveni, Sat Bârseștii de Jos, Județul Argeș” și “Complex de 4 Locuințe Protejate și Centru de Zi, Comuna Tigveni, Satul Bălilești, Județul Argeș”, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş a obţinut finanţare nerambursabilă, prin Programul Operational Regional 2014-2020. Pentru ambele proiecte s-au semnat contractele de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, și cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, în calitate de Organism Intermediar.

➡️ Prin proiectul “Complex de 4 Locuințe Protejate și Centru de Zi, Comuna Tigveni, Sat Bârseștii de Jos, Județul Argeș”, se urmărește dezvoltarea unui număr de 4 servicii sociale de tip locuință protejată pentru 33 de persoane adulte cu dizabilități dezinstituționalizate din cadrul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Tigveni și a unui centru de zi în comuna Tigveni, sat Bârseștii de Jos, județul Argeș.

◾️ Obiectivele specifice:
* Dezvoltarea unui număr de 4 locuinţe protejate în comuna Tigveni pentru 33 de persoane adulte cu dizabilități dezinstituționalizate din Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională (CITO) Tigveni.
* Înființarea unui centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități prin extindere, reabilitare, modernizare și dotare, în Comuna Tigveni, sat Bârseştii de Jos, Județul Argeș.

◾️ Beneficiari direcți ai proiectului:
– 33 de persoane adulte cu dizabilități dezistituționalizate din cadrul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tigveni;
– 7 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate din sat Bârseştii de Jos şi zonele limitrife, care sunt în grija familiei sau trăiesc independent.

➡️ Prin proiectul “Complex de 4 Locuințe Protejate și Centru de Zi, Comuna Tigveni, Satul Bălilești, Județul Argeș”se urmărește dezvoltarea unui număr de 4 servicii sociale de tip locuință protejată pentru 32 de persoane adulte cu dizabilități dezinstituționalizate din cadrul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Tigveni și a unui centru de zi în comuna Tigveni, satul Bălilești, județul Argeș.

◾️ Obiectivele specifice:
* Dezvoltarea unui număr de 4 locuinţe protejate în comuna Tigveni pentru 32 de persoane adulte cu dizabilități dezinstituționalizate din Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională (CITO) Tigveni.
* Înființarea unui centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități prin extindere, reabilitare, modernizare și dotare, în Comuna Tigveni, sat Bălileşti, Județul Argeș.

◾️ Beneficiari direcți ai proiectului: 
– 32 de persoane adulte cu dizabilități dezistituționalizate din cadrul (CITO) Tigveni;
– 8 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate din sat Bârseştii de Jos şi zonele limitrofe, care sunt în grija familiei sau trăiesc independent.

Implementarea proiectelor propuse va conduce la dezvoltarea unor servicii alternative comunitare, care asigură tranziția de la viața în instituții rezidențiale de tip vechi, către servicii integrate comunitare de tip familial.

Proiectele fac parte dintr-o iniţiativă mai complexă de la nivelul judeţului Argeş, prevăzută în “Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale la nivelul Judetului Arges, pentru perioada 2014-2020”, care urmăreşte abordarea unor soluţii de reformă, la nivelul serviciilor sociale judeţene, iar asistenţa financiară nerambursabilă obţinută constituie o oportunitate pentru implementarea obiectivelor şi măsurilor prevăzute de aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*