Medic Magda Marin: „Cât de mult vă afectează fumatul aspectul fizic (II)”

magdaProblemele danturii

Îngălbenirea dinţilor din cauza fumului de ţigară este un efect binecunoscut al acestui viciu, însă nu este din păcate singura consecinţă a fumatului asupra danturii. Acumularea tartrului dentar este favorizată, iar riscul dezvoltării afecţiunilor gingivale este semnificativ mai ridicat în cazul fumătorului. Alte probleme de sănătate orală asociate cu acest viciu sunt halena (respiraţia urât mirositoare) şi căderea dinţilor.

Pătarea degetelor

Un alt efect neplăcut al fumatului asupra esteticii corporale este pătarea unghiilor şi a părţii interioare a degetelor în care este ţinută de obicei ţigareta. Vestea bună este că acest efect neplăcut al fumatului, alături de îngălbenirea dinţilor, dispare la scurt timp după renunţarea la viciu.

Accelerarea pierderii părului

Atât femeile, cât şi bărbaţii tind să observe o subţiere a firului de păr pe măsură ce înaintează în vârstă, însă fumatul grăbeşte acest proces natural. O serie de studii dedicate acestui fenomen au descoperit că fumătorii sunt mai susceptibili pierderii părului şi calviţiei. De pildă, cercetătorii din Taiwan au demonstrat că viciul fumatului este un factor de risc cert pentru rata crescută de calviţie înregistrată în rândul bărbaţilor de origine asiatică.

Creşterea riscului de cataractă

Până şi organele de văz au de suferit din pricina fumatului. Acesta creşte predispoziţia la instalarea cataractei odată cu înaintarea în vârstă. Afecţiunea este caracterizată prin opacifierea cristalinului natural din ochiul uman, fenomen soldat cu blocarea pasajului fasciculului luminos către retină. Predispoziţie crescută la psoriazis Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, manifestată prin apariţia de porţiuni descuamate, îngroşate, pe suprafaţa pielii (de obicei la nivelul genunchilor, coatelor, mâinilor, picioarelor sau al spatelui). Studiile recente arată că fumatul este un factor de risc important în apariţia acestei boli dermatologice.

Apariţia prematură a ridurilor de expresie

Primele riduri care apar la nivelul feţei sunt cele din jurul ochilor, denumite popular “laba gâştei”, apar mai devreme şi sunt mai adânci în cazul fumătorilor. Căldura emanată de ţigaretele aprinse şi mimica feţei din timpul consumului acestora contribuie la formarea acestor linii adânci inestetice. Totodată, chimicalele din tutunul inhalat afectează structurile pielii din interior, alături de vasele de sânge din proximitatea ochilor.

Vindecarea lentă a rănilor

Nicotina cauzează vasoconstricţia, îngustarea vaselor de sânge care restricţioneaza circulaţia normală a fluxului sanguin către toate organele şi ţesuturile corpului. Acest lucru înseamnă că rănile se vindecă mai lent, iar cicatricele rămase sunt mai mari şi mai pigmentate.

Dr. Magda MARIN – medic specialist Medicinã de familie-Ecografie MED CLINIC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*