Cervical Cancer Vaccine

Noua lege a sănătății va introduce obligativitatea medicilor de familie de a furniza servicii de vaccinare

Noua lege a Sănătății va conține prevederi privind obligativitatea medicilor de familie de a furniza servicii de vaccinare, a anunțat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Furnizarea serviciilor de vaccinare în cabinetul medicului de familie va deveni obligatorie în noua lege a Sănătății, a anunțat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la conferința „Sănătatea – o componentă socială care a devenit domeniu de siguranță națională”.

„În noul cadru legislativ vaccinarea va fi obligatorie pentru toți medicii de familie. În momentul de față sunt medici de familie care nu au contract cu casa și capitole de vaccinare, ceea ce este impardonabil. Ea va deveni o obligativitate”, a punctat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

La rândul său, dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a subliniat că un medic nu poate fi antivaccinist: „Am constatat, spre suprinderea mea, în ultimele întâlniri care au fost cu medici, că nu toți gândeau așa, o minoritate, unii m-au speriat. Aveau o abordare mai mult decât cetățeanul care este antivaccinist. (…) Nu poți să fii medic antivaccinist. Înseamnă că nu ești medic și nu ar trebui să ai drept de liberă practică”.

Rata de vaccinare, în continuă scădere
Potrivit statisticilor, atât în România, cât și la nivel internațional, rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani. Recent, Europa a raportat cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 28 de ani.

Rezultatele unei analize realizate de Organizația Mondială a Sănătății și de UNICEF arată că, anul trecut, în Regiunea Europeană a OMS s-au înregistrat 127.350 de cazuri de rujeolă, dublu față de 2023 și, totodată, cele mai mare număr raport din ultimii 28 de ani. Cele mai multe cazuri, 30.692, au fost raportate de România, urmată de Kazahstan, cu 28.147 de cazuri.

Potrivit analizei, mai puțin de 80% din copiii din România, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Macedonia de Nord au fost vaccinați în 2023 cu prima doză a acestui vaccin, mult sub ținta de acoperirea vaccinală de 95% recomandată de OMS pentru obținerea imunității de grup. De altfel, în ultimii cinci ani, în Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, rata de acoperire vaccinală cu prima doză a rămas sub 70%, respectiv 50%.

Totodată, rata de vaccinare antigripală a înregistrat o scădere la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit statisticilor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Astfel, potrivit ECDC, în sezonul gripal 2023-2024 s-a înregistrat o scădere a acoperirii vaccinale în rândul persoanelor în vârstă și a angajaților din sistemul sanitar.

În topul clasamentului în ceea ce privește vaccinarea persoanelor în vârstă s-au aflat Danemarca și Irlanda cu o acoperire vaccinală de 78%, respectiv 76%. Ele au fost urmate de Suedia, Portugalia și Spania cu o proporție de 69%, respectiv 66%. La polul opus s-au situat Polonia și Slovacia cu 12%. Imediat deasupra lor se află România cu 16%. În țara noastră scăderea a fost semnificativă față de sezonul gripal 2022-2023, când rata de acoperire vaccinală a populației vulnerabile a fost de 23%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*