ROMÂN-IA DE LA ARGEȘ! – Concurs județean la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân”, ediția a IV-a

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș a organizat Concursul județean de creație literară, plastică și reprezentații artistice – Șezătoare de Sânziene!- Cine poartă IE, trăiește o vecie! la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din municipiul Curtea de Argeș.
Coordonatorii Proiectului Educativ Județean de Promovare A Portului, Tradițiilor și Obiceiurilor Populare Românești au fost cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș: Otilia-Daniela Ionescu, Aurelia Cîrstea, Cristina-Mihaela Gole, Maria-Gabriela Savu și Profesor Elena Ilina-directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Danului.
În Concursul de anul acesta care a avut ca temă: ”De bucurIE, poartă o IE!” s-au înscris lucrări la toate secțiunile unde copiii și-au arătat măiestria, îndemânarea și priceperea sub îndrumarea minunaților dascăli.
Din creațiile copiilor vedem că Ia românească este un mijloc de promovare a identităţii românilor, căci este unică prin caracteristicile ei în funcție de zonă și are o simbolistică aparte. De aceea avem o datorie istorică și spirituală de a păstra în suflet tradiția portului popular ca respect și prețuire pentru moștenirea poporului român și de a purta Ia tradiţională cu drag ca să dăinuie peste veacuri!
La această activitate au participat: doamna profesoară Cornelia-Marcela Sârbu-directoarea școlii și domnul profesor Gheorghe-Romeo Retevoi- director adjunct, alături de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier al Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul care a adus binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, felicitând pe toți participanții și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.
Multe tradiții și obiceiuri de o mare frumuseţe şi o deosebită valoare spirituală sunt concentrate în jurul acestui veșmânt tradițional – Ia. Istoria dovedește neîncetat de veacuri că zona Argeșului este centru de cultură, tradiţie şi spiritualitate românească, pe aceste meleaguri găsindu-și leagănul încă din cele mai vechi timpuri tezaurul național cultural de o inestimabilă valoare.
+11
3 comentarii
3 distribuiri
Îmi place

Comentează
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*