Salvamontiști din țară vin în Argeș la Stagiul National de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă

Spread the love

In perioada 17-25 februarie, la Cabana Capra Transfagarasan, la o altitudine de 1700 m, se va desfasura Stagiul National de Formare al Unitatilor Canine de Interventie la Avalansa, forma de specializare in meseria de salvator montan, cod COR 541904.
”Pe parcursul a noua zile, unitatea canina (conductor + caine) va trebui sa progreseze in asa fel incat la examenul final, va dovedi capabilitatea accesului oriunde in zona montana, va executa misiunea de salvare prin gasirea a minimum doua victime umane ingropate in zapada, dupa care va arata ca se poate retrage in siguranta. Probele de acces vor contine schiul de tura, rapelul pe stanca si/sau gheata, precum si alte situatii care pot fi intalnite in timpul unei actiuni de salvare, toate efectuate impreuna cu partenerul canin. Unitatile canine candidate, sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu si eliminatoriu, in perioada 10-14 decembrie 2017, la Cota 2000 Transfagarasan – transmite Salvamont Romania – Astfel, participa pentru brevetare sau pregatire, echipaje din Alba, Neamt, Hunedoara, Arges si Gorj. In ultimele trei zile ale scolii, se va sustine si examenul anual de reconfirmare a brevetelor obtinute in anii trecuti, de catre toate unitatile canine de avalansa din Romania. Pentru reconfirmarea brevetelor se vor prezenta toate unitatile canine din tara, astfel: Arges (3), Alba (1), Bacau (1), Caras (1), Gorj (1), Neamt (1), Mures (1), Sibiu (1).
In acest moment, corpul de conductori pentru caini de avalansa din Romania este format din noua conductori cu un total de zece caini brevetati, din opt judete. 
Mentionam ca stagiul se adreseaza salvatorilor montani care doresc sa se specializeze in interventie canina la avalansa. Candidatul este necesar sa fie calificat ca salvator montan, intrucat schiul, tehnicile alpine de acces la locul avalansei, precum si cunoasterea detaliata a procedurilor de interventie la avalansa sunt elemente care trebuiesc stapanite la un nivel superior, anterior intrarii in scoala canina.
Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania este entitatea abilitata in formarea, calificarea si specializarea salvatorului montan in tara noastra, prin Scolile Nationale Salvamont (etape de incepatori si avansati, cu sezonalitate vara si iarna) si prin Stagiul National de Formare al Unitatilor Canine pentru Interventia la Avalansa.
Tematica si cerintele sunt similare stagiului de brevetare al ministerului de interne francez, un element in plus al noii scoli romanesti, fiind accesul alpin, in zone abrupte, al unitatii canine. Prin infiintarea acestei scoli, se urmareste cresterea numarului de unitati canine de salvare/recuperare din avalansa, la nivel national.
Din pacate, dupa o perioada fara cazuistica la avalansa, in ultimele doua sezoane de iarna, au fost inregistrate opt decese la nivel national, in conditiile in care turistii sau schiorii au fost surprinse de dinamizarea stratului de zapada, actualul sezon fiind inca in curs.
Intentia Salvamont Romania este ca, la nivel national sa fie in permanenta 20-30 de unitati canine de avalansa, raspandite pe arcul carpatic, astfel incat sa se asigure o interventie optima. Acest lucru va fi cu atat mai necesar, in conditiile in care, in viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru interventie montana, dispuse judicios pentru optimizarea interventiei, la care se va face de garda pe perioada iernii, cu unitati canine pentru avalansa.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*