-VIDEO-Alina și Daniela, cele două tuneluri ale autostrăzii Pitești-Sibiu, ce străbat Carpații

Spread the love

România are o autostradă norocoasă. Lucrările la prima autostradă ce va străbate munții Carpați, între Sibiu și Pitești, se desfășoară într-un ritm susținut, astfel că tunelurile Alina și Daniela ar putea să fie gata chiar înainte de termen, speră constructorul.

Ambele nume au fost alese după două femei implicate în acest proiect. Denumirile simple îi ajută pe muncitorii din cele 10 ţări care lucrează pe șantier să comunice mai simplu între ei. Alina și Daniela reprezintă o premieră pentru țară noastră, fiind primele tuneluri de autostradă realizate în stâncă. Săpăturile au început încă din vara anului trecut, iar progresele sunt vizibile.

O echipă Observator s-a deplasat la fața locului și a filmat imagini cu tunelurile Alina și Daniela, ce vor străbate Munții Carpați între Sibiu și Pitești și care reprezintă o premieră pentru țara noastră, fiind primele tuneluri de autostrada realizate în stâncă.

Muncitorii implicați în acest proiect, care sunt 350 la număr, provin din 10 țări și lucrează fără oprire, în ture de câte 12 ore, coordonați de un inginer austriac, pentru ca totul să fie gata la termen. Constructorul este optimist și speră că cele două tuneluri vor fi finalizate chiar înainte de termen, scrie Antena 1.

Lucrările au început în iunie 2023, iar termenul de finalizare este februarie 2027. Dacă ritmul se menține, spune constructorul, atunci tunelurile vor fi gata mult mai repede, arată cei de la Observatornews.ro.

Cristi Popovici, reporter Observator: Tunelurile se construiesc folosindu-se o tehnică a paşilor mărunţi, adică se sparge dealul cu utilaje speciale, cu un picamer de mare capacitate, apoi se betonează, etapa pe care o vedem în acest moment. Iar se mai sparge un metru, iar se betonează, se ranforsează toată partea superioară, astfel încât dealul să nu cadă peste muncitori. Și pas cu pas se face marele tunel. Până acum s-au construit 150 de metri liniari dintr-un total de un 1.35 kilometri.

Traseul acestui lot, al patrulea din autostrada Sibiu-Pitești, mai include 13 poduri și viaducte. Lungimea totală este de aproape 10 kilometri, care ar trebui finalizați în 2027.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*