-VIDEO- Testare gratuită HPV și Papanicolau la Spitalul Municipal Curtea de Argeș

Spitalul Municipal Curtea de Argeș face parte din proiectul “Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce – SCCUT”, proiect cu finanțare europeană derulat de catre Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”, ce presupune testare gratuită HPV și  Babes- Papanicolau pentru femeile din 7 județe: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman. La Spitalul Municipal pot să vină pentru testare atât doamnele din Curtea de Argeș, cât și toate localitățile învecinate. Este vorba de un proiect de prevenție (informare, consiliere și recoltare) a cancerului de col uterin. Proiectul va fi în derulare până la data de 30 noiembrie 2023. 

Persoanele care beneficiază de servicii medicale de prevenție (informare, consiliere și recoltare) a cancerului de col uterin efectuate la Spitalul Municipal Curtea de Argeș sunt persoane care la data intrării in operațiune/ intervenție îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
⦁ femei cu vârsta cuprinsă între 24-29 ani pentru participarea la testarea Babeș Papanicolau
⦁ Femei cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani pentru participarea la testarea HPV
⦁ Au domiciliul/reședința* in județele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.
*Dovada domiciliului/ reședinței se realizează cu actul de identitate.

Exceptie: Persoanele care nu au acte de identitate, dar locuiesc în regiunea vizată menționată mai sus vor reprezenta grup țintă eligibil daca se constată că locuiesc în regiunea de dezvoltare menționată în baza unei Declarații pe propria răspundere.

 

Testul Babeș Papanicolau sau examenul citologic cervico-vaginal este investigația utilizată pentru screening-ul modificărilor colului uterin. Este o procedură nedureroasă, neinvazivă și rapidă și este cel mai important test diagnostic pentru depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin (cancerul cervical).

 

Virusul Papiloma Uman (HPV) este o infecție virală, responsabilă pentru provocarea leziunilor epiteliale și cervicale multiple, precum și de apariția cancerului de col uterin. Infecția cu virusul HPV poate  lua forma unor ulcerații sau negi cutanați care, în funcție de evoluția lor, pot fi benigni sau maligni.

În prezent, infecția cu virusul HPV este una din principalele cauze de apariție a cancerului de col uterin.

  • La nivel mondial, prevalența infecției cu HPV în cancerul de col uterin este de aproape 99,7%.
  • În Europa, cancerul de col uterin este a doua cauză principală de deces la femei, pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 – 44 de ani, înregistrând aproape 24.000 de decese anual.
  • În România, aproximativ la fiecare două ore, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, țara noastră ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității datorită cancerului de col uterin.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*