După ce la primele două ediţii naţionala noastră feminină de junioare 16 ani s-a calificat la turneul final, anul trecut a terminat pe locul IV, acum a dezamăgit, fiind eliminată ieri de Germania, care a câştigat jocul decisiv la dublu. Echipa României a trăit periculos şi inevitabilul s-a produs: cine şi-a dorit mai mult victoria şi a muncit pentru ea a obţinut-o, iar cine a mizat pe „mica ciupeală” – „a furat-o”! Din păcate, culoarul ne era oarecum favorabil, pentru că nu eram pe aceeaşi parte a tabloului cu cea mai puternică echipă prezentă la Curtea de Argeş. Acum, fetele noastre vor trebui să lupte pentru clasament cu echipa pe care i-o vor destina sorţii. După cum v-am anunţat deja, Rusia – favorita recunoscută cam de toţi participanţii – a stat ieri.
Festivitatea de deschidere a competiţiei
După ploaia torenţială de marţi, s-ar zice că ieri soarele a vrut să vadă partidele de tenis de câmp, căci n-a lăsat norii să-i acopere faţa decât absolut întâmplător. Festivitatea prin care s-a dat startul turneului s-a desfăşurat după ora 09.30 în prezenţa celor 7 echipe, a oficialilor (organizatori, directorul turneului, Alex Schuster, arbitri – Sergiu Vladu, Raluca Băcescu, Emilian Tomegea, Diana Ferentz şi Sebastian Borţan şi reprezentantul principalului sponsor, directorul general al Dr. Oetker România, Ioan Cozma şi administratorul bazei, prof. Gheorghe Borţan). S-au rostit saluturile de bun venit, s-au intonat imnurile naţionale, s-a citit jurământul sportiv de către reprezentanţi ai arbitrilor, jucătoarelor şi căpitanilor nejucători şi după defilarea echipelor cu drapelele în frunte, s-a intrat în programul zilei.
„Rusia nu se teme de cineva în lumea asta!”
Declaraţia îi aparţine antrenorului favoritei nr.1, Oxana Mishukova şi a fost răspunsul la întrebarea dacă fetele de sub comanda sa au emoţii sau se tem de vreun adversar. La unison au izbucnit înt-un râs încrezător de parc-ar fi auzit o glumă bună şi au răspuns că nici n-au dreptul să se teamă de ceva! „Avem o stare pozitivă, suntem mândre să ne reprezentăm ţara la o astfel de competiţie, astăzi ne vom observa adversarele şi mâine vom lupta ca să ne calificăm. Ne place totul aici, nu numai organizarea care ni se pare excepţională, dar şi lumea foarte drăguţă, prietenoasă şi primitoare”, a spus purtătoarea de cuvânt a rusoaicelor, Aleksandra Pospelova.
Germania – România 2-1
Învăţătura pe care ar trebui s-o tragă din această înfrângere FRT şi chiar cititorii ziarului nostru este aceea că nu locurile din clasament – fie ele şi cele ale Tennis Europe – sunt cele care joacă pe teren, ci nişte fiinţe umane. Nemţoaicele erau mai slab clasate decât fetele noastre, dar au fost mai bine motivate şi ne-au demonstrat că au determinarea necesară pentru a obţine calificarea. Vom vedea dacă vor reuşi să treacă şi de sferturi, însă trebuie să recunoaştem că au fost mai bune decât sportivele pe care le-am susţinut noi. Presupusul lider al echipei României, piteşteanca Ioana Mincă, a fost de nerecunoscut, o umbră palidă a jucătoarei talentate şi ambiţioase pe care o ştiam de la alte competiţii. Ceea ce a uluit de-a dreptul a fost o oarecare stare de lehamite, manifestată parcă prin nevoia ca execuţia în public la care a supus-o Katharina Gerlach să se sfârşească rapid. Şi chiar aşa s-a întâmplat, căci a pierdut cu un scor aproape de neprezentare: 6-1, 6-0. Aşa au egalat nemţoaicele, după ce Oana Gavrilă reuşise să aducă primul punct echipei noastre după ce câştigase cu 7-6(4), 7-5 în faţa Anei Gabric. Dar nici Oana n-a strălucit, părând a fi căzută pradă apatiei, fiind lipsită de forţă şi având mari probleme la primul serviciu. Chiar şi aşa, după ce s-a chinuit în primul set, a ajuns în postura jenantă de a fi condusă în al doilea cu 1-4. Atunci – spre lauda ei – a avut tăria de a reface handicapul, egalând la 5 şi câştigând setul care părea compromis. Miracolul nu s-a mai produs la dublu, unde Oana a jucat în compania Georgiei Crăciun. Brăileanca s-a remarcat prin serviciul uneori foarte bun, dar a făcut şi destule duble greşeli. Cea mai mare problemă a fost aceea că n-au acţionat ca o echipă, spre deosebire de Gerlach şi Lena Rueffer. Forţa le-a dat câştig de cauză nemţoaicelor în două seturi, cu 6-4, 7-6(4). Fetele noastre au dat impresia că erau mereu aproape de a câştiga, dar n-au reuşit performanţa. Concluzionând, ieri n-a fost ziua lor! Nu trebuie să facă nici ele, nici antrenorii sau părinţii ori spectatorii o tragedie din asta, pentru că aşa e în sport: nu câştigă decât cel mai bun!
Bulgaria out, ca şi România!
Învingătoarea echipei noastre de anul trecut în lupta pentru treapta a treia a podiumului ne-a devenit colegă de suferinţă. Polonia a câştigat – surprinzător pentru unii – cu 2-1 şi va da astăzi replica Rusiei. Bulgăroaicele au început ca şi fetele noastre cu o victorie a Petiei Arshinkova în faţa Dariei Kulczer cu un 6-2, 6-1 fără drept de apel şi totul părea să meargă strună pentru ele. Antrenorul Mikolaj Weymann, care mizase pe inima mare a Dariei, n-a mai riscat ceva în al doilea meci şi a trimis-o în teren pe Wiktoria Kulik. Lidera echipei sale nu l-a dezamăgit şi a învins-o pe Zinovia Vaneva cu 7-6(3), 6-2. Astfel, dublul a devenit decisiv pentu victorie, iar Kulik şi Karolina Silwanowicz s-au impus în faţa cuplului Arshinkova/Elizabeth Danailova cu un simetric 7-6, rezultat obţinut la mare luptă şi cu mare risipă de efort. La închiderea ediţiei se juca ultima partidă a zilei între Slovacia şi Moldova, prima conducând cu 1-0 după ce Tereza Mihalikova o bătuse pe Anastasia Detiuc cu 6-0, 6-3. Astăzi se vor desfăşura partidele din sferturi, după ora 09.00.
Lasă un răspuns