European Summer Cup Girls 16: România a sosit deja!

Spread the love

i

Selecţionata noastră s-a dovedit a fi cea mai grăbită şi ieri, în jurul orei 11.00, făcea primul antrenament sub conducerea Mihaelei Buzărnescu (26 ani). Sportiva încă în activitate, participantă la peste 140 turnee WTA atât la dublu, cât şi la simplu, a fost nevoită să-şi întrerupă cariera după o accidentare gravă suferită acum 2 ani. După două operaţii, se pregăteşte să revină în circuitul de performanţă la turneul WTA de 10.000 dolari, care se va desfăşura în luna septembrie, la Bucureşti. Absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, deţinătoare a certificatului de antrenor, are un master şi este înscrisă la doctorat. „Mă bucur că am acceptat propunerea de a lucra ca antrenor cu fetele. Este o bună experienţă pentru mine şi pentru viitoarea mea carieră, atunci când mă voi retrage din teren. Dialogăm foarte bine, avem o relaţie bună şi ne-am propus să ne calificăm anul acesta, deşi avem concurenţă foarte grea, cu Rusia şi Slovacia”, ne-a declarat Mihaela Buzărnescu.

 

 

Obiectiv: calificarea!

 

 

Între componentele echipei noastre am descoperit două vechi cunoştinţe, participante la ediţiile trecute ale ARGEŞ CUP. Este vorba despre piteşteanca Ioana Mincă, liderul actual al echipei noastre şi de craioveanca Oana Gavrilă, care a făcut parte din lotul României de anul trecut. Acestora li se adaugă brăileanca Georgiana Crăciun, cea mai tânără dintre ele, care nu are decât 15 ani. Toate au afirmat că vor face şi câte două antrenamente zilnic până miercuri, când vor începe partidele oficiale, deoarece vor să se califice la turneul final european. Principala adversară este considerată Rusia, care va avea liber în primul tur, dat fiind faptul că este considerată – şi pe bună dreptate – favorită. Astăzi, la arenele de pe strada Barajului, de la ora 18.00, se va desfăşura şedinţa tehnică şi tragerea la sorţi a partidelor, care vor avea caracter eliminatoriu, deoarece numai finalistele se vor califica. Se vor juca în fiecare meci câte două partide de simplu şi una de dublu, iar învingătoarele vor merge mai departe, iar învinsele vor juca pentru clasament.

 

 

Prezentarea echipei

 

 

Ioana Mincă se apropie de vârsta de 16 ani şi joacă tenis ca şi colegele ei de vreo 9 ani. Piteşteanca are în palmares 5 turnee ITF câştigate, din care 3 la simplu – în Algeria, Tunisia şi Luxemburg – şi 2 la dublu, respectiv în Macedonia (cu Oana Gavrilă) şi în Suedia (cu o poloneză cu care se va reîntâlni la Curtea de Argeş). Modelul admirat de jucătoare este Viktoria Azarenka.

 

Oana Gavrilă a câştigat turnee de gradul IV şi V pentru jucătoare de 18 ani, disputate în Muntenegru şi Ungaria şi ţine cu tot dinadinsul să-şi ia revanşa pentru ratarea calificării de anul trecut. Idolii ei din tenis sunt Simona Halep şi Maria Sharapova, ca şi pentru Georgia Crăciun. Brăileanca a cucerit de curând titlul naţional la categoria 16 ani şi are ambiţia de a confirma sub culorile naţionale împreună cu colegele ei. La unison, fetele au spus că lasă în grija antrenorului decizia asupra componenţei echipei care va juca: „Important este să ne calificăm, nu neapărat cine joacă!”

k

Istoricul competiţiei la Curtea de Argeş

 

Pentru a patra oară consecutiv, moderna bază sportivă de pe strada Barajului a primit onoarea de a organiza una dintre grupele de calificare la acest veritabil campionat european al naţionalelor de junioare sub 16 ani. Prima dată s-a întâmplat în 2011, atunci când după un adevărat tur de forţă, cu muncă încordată zi şi noapte, organizatorii în frunte cu directorul general Dr. Oetker România, Ioan Cozma, au reuşit ca în circa o lună de zile să construiască vestiarele şi dotările necesare pentru a găzdui o astfel de competiţie. Standardul ridicat al condiţiilor oferite i-au încântat pe oficialii echipelor străine, în frunte cu cei ai Germaniei, care au trimis scrisori de mulţumire la forurile europene. Drept urmare, prin septembrie 2011, Jacques Dupres, unul dintre conducătorii tenisului mondial venea să vadă cu ochii lui minunea de la Curtea de Argeş. Iar ceea ce a văzut l-a convins într-atât, încât a încredinţat din anul următor bazei sportive administrate de Tenis Club Curtea de Argeş organizarea turneului internaţional ARGEŞ CUP, rezervat juniorilor sub 16 ani care, iată, şi-a disputat zilele trecute a treia rundă a finalelor la fete şi băieţi, atât la probele de simplu, cât şi la dublu. Aceasta ar fi – pe scurt – povestea de succes a unei investiţii particulare de peste 200.000 euro, prin care un maidan plin de bălării, cămin al câinilor vagabonzi, s-a transformat într-o bază de tenis cum puţine sunt în România şi poate chiar şi în Europa, câtă vreme i s-a încredinţat pentru a patra oară consecutiv organizarea unei grupe de calificare la European Summmer Cup Girls 16, situaţie în care se mai găsesc puţine oraşe, dintre care merită să fie amintit Rakovnik, din Cehoslovacia. Iar meritul principal revine, după cum spuneam, directorului Ioan Cozma, administratorului bazei, prof. Gheorghe Borţan şi tuturor celor pe care i-au strâns în jurul dumnealor, demonstrând că imposibilul nu există atunci când în ecuaţie intră buna credinţă şi determinarea, dublate de ambiţia de a demonstra că şi la noi se pot face lucruri temeinice.

l

Grupa C, din nou la Curtea de Argeş!

Echipa noastră se va confrunta pentru unul dintre cele două locuri care duc la finala de la Budapesta, şi nu din Elveţia, (cum era tradiţional), cu naţionalele Rusiei, Germaniei, Bulgariei, Slovaciei, Poloniei şi Republicii Moldova. Şi nu-i va fi uşor, întâi pentru că nu mai avem echipa din 2011 şi nici măcar din 2012, în care excelau Csoregiy, Ducu şi Roşca, acele minunate fete care ne-au adus două calificări succesive de pe primul loc, respectiv de pe cel secund. Anul trecut nu s-a mai reuşit asemenea performanţă, pentru că echipele Franţei şi Ungariei au fost mult prea puternice pentru fetele noastre, care au fost depăşite, oarecum surprinzător, şi de bulgăroaice, încheind calificările pe locul IV. Nemţoaicele, slovacele, bulgăroaicele şi moldovencele revin la Curtea de Argeş cu ambiţia de a-şi câştiga biletele pentru Budapesta, unde se va juca finala din acest an între 4 şi 6 august. Oricum, ca nişte gazde bune, cum ne-am dovedit până în prezent, să le urăm succes tuturor echipelor aliniate la start!

 Componenţa celorlalte grupe

 În Grupa A de la Rakovnik va juca echipa Cehiei alături de cele ale Austriei, Belarusului, Norvegiei, Serbiei, Sloveniei şi Suediei. Grupa B este găzduită de oraşul Northumberland, din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (United Kingdom – UK) şi acolo vor evolua pe lângă echipa gazdă cele ale Danemarcei, Franţei, Israelului, Olandei, Portugaliei, Elveţiei şi Ucrainei. În sfârşit, Grupa D a fost repartizată capitalei Turciei, Ankara, unde vor evolua Bosnia&Herzegovina, Croaţia, Grecia, Ungaria, Italia, Spania şi reprezentativa ţării gazdă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*