E timpul în care comunităţile locale îşi aprobă bugetele. Guvernul a decis să reînvie politica lui Ceauşescu, aia cu dezvoltarea armonioasă a tuturor zonelor ţării şi cu ştergerea diferenţelor dintre sat şi oraş. La modul retro se promovează egalitarismul găunos în plan general şi poate profitabil în cel al voturilor sperate la viitoarele alegeri. Pentru că puturoşi sunt mai mulţi decât cei care muncesc, se uită că nici Dumnezeu nu i-a făcut egali pe oameni. Asta poate fi cel mult invenţia Satanei. Dar se insistă ca judeţele rămase în urmă din cauza proastei administrări sau a furturilor masive să fie ajutate să le prindă din urmă pe cele dezvoltate. Teleormanul sau Călăraşiul, spre exemplu, trebuie să egaleze Argeşul, a patra forţă economică a ţării. Iar pentru a reuşi, Argeşul trebuie pus în postura de a bate pasul pe loc, acţiune declanşată de câţiva ani de “turiştii” prin Palatul Victoria.
Mai nou, s-a născocit o formulă prin care judeţul nostru a pierdut vreo 400 miliarde din banii de anul trecut. În aceste condiţii s-au sistat cofinanţările pentru proiectele europene demarate. Comunităţilor locale aflate în astfel de situaţii li s-a recomandat să se împrumute la Trezoreria statului, cu dobândă de 2%. O fi soluţia aparent avantajoasă, dar pe termen mediu şi lung – categoric nu! Comunităţile în cauză vor fi silite să bată pasul pe loc ani la rând, pentru că banii împrumutaţi trebuie rambursaţi cu dobânzi cu tot. Închizând robinetul banilor pentru a ciunti din puterea baronilor locali, care e clar că împărţeau şi pe ochi frumoşi sume nerambursabile pentru cofinanţări, acum s-au condamnat la stagnare nişte comunităţi.
Sunt naivi cei care pot crede că înainte de a dirija banii Argeşului spre alte judeţe s-a analizat colectarea veniturilor proprii, ca să li se completeze necesarul de la nivelul estimat în sus. Altfel se demonstrează că măsura e populistă, lipsită de perspectivă şi, deci, electorală. Singurul nume ce i s-ar potrivi ar fi Legea bugetului minim garantat pentru administratorii incompetenţi, puturoşi sau, mă rog…
Guvernanţii actuali s-au dovedit cel puţin la fel de inventivi ca şi precedenţii la categoria taxe şi impozite plătite de proşti, ca să-i fie bine camarilei de partid. Poate că n-ar strica să analizeze lista înaintaşilor condamnaţi şi să se concentreze cât mai rapid pe recuperarea pierderilor de miliarde de euro furate prin evaziune fiscală şi prin alte metode de sifonare a banului public. O statistică privind un grup de condamnaţi în care se regăseşte un premier, nişte foşti miniştri şi câţiva grei din fotbal indică suma de circa 10 milioane euro care ar trebui recuperată. Din păcate, s-ar zice că ar conta mai mult spectacolul mediatic. Mama ei de sărăcie care, puteţi fi siguri, nu s-a născut din banală prostie, ci din interese condamnabile!
Lasă un răspuns